ULTIMA ORĂ Arestare la vârful serviciului secret al Ucrainei

ULTIMA ORĂ Arestare la vârful serviciului secret al Ucrainei

Agentul secret care a fost arestat în weekend în Ucraina se numește Oleg Kulinich, iar conform autorităților de la Kiev, a fost prins în flagrant, în timp ce transfera informații clasificate în Rusia, relatează rfi.fr

Oleg Kulinich a fost numit în 2020 director adjunct al departamentului Crimeea al SBU, serviciile de informații ucrainene. Apoi, el a fost demis în martie anul trecut de președintele Volodimir Zelenski, suspectat că ar fi fost o cârtiță de multă vreme a FSB-ului rus în cadrul serviciilor ucrainene.

Pe lângă transferul de informații, Kulinich este suspectat că a dispus demontarea câmpurilor de mine ucrainene de-a lungul liniei de demarcație cu Crimeea iarna trecută, ceea ce a permis forțelor ruse de la începutul războiului să avanseze foarte ușor în sudul țării și să pună mâna pe regiunea Herson în special.

Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a emis duminică seară decretele prin care i-a eliberat din funcţie pe șeful Serviciului de Securitate de Stat și pe procurorul general al Ucrainei, relatează Reuters. Liderul de la Kiev spune că oficiali din instituţiile conduse de Ivan Bakanov și Irina Venediktova lucrau acum împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia, ceea ce pune la îndoială calităţile lor de a fi în fruntea a două importante instituţii în timpul războiului.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Ordinele de demitere a șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, și a procurorului general Irina Venediktova, care conduce efortul de urmărire penală a crimelor de război comise de ruşi în Ucraina, au fost publicate pe site-ul oficial al președintelui.

În decretul prin care l-a demis pe Ivan Bakanov, Volodimir Zelenski a invocat articolul 47 din statutul disciplinar al Forțelor Armate ale Ucrainei", care prevede că "neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor de serviciu, care a dus la pierderi de vieți omenești sau la alte consecințe grave, sau a creat o amenințare cu astfel de consecințe, se numără printre motivele de îndepărtare a unui militar din funcție", potrivit agenţiei de presă Ukrinform .

Președintele Zelenski l-a numit pe Oleksii Simonenko în funcția de procuror general interimar.

Zelenski spune că sunt mulţi trădători în SBU şi procuratură

Zelenski a spus într-o postare pe Telegram că i-a concediat pe înalții oficiali deoarece au ieșit la iveală multe cazuri în care membri ai instituţiilor pe care le-au condus au colaborat cu Rusia, potrivit Reuters.

Liderul de la Kiev a afirmat că au fost deschise 651 de cazuri de trădare și colaborare împotriva unor oficiali ai procuraturii și ai forțelor de ordine și că peste 60 de oficiali din instituţiile conduse de Bakanov și Venediktova lucrau acum împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia.

"O astfel de serie de infracțiuni împotriva securității naționale a statului ridică întrebări foarte serioase pentru aceşti lideri", a declarat Zelenski.

"Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat", a spus el.

Ivan Bakanov a fost contestat de opoziţie încă de la numire

La sfârşitul lunii iunie, Politico relata că Zelenski caută să îl înlocuiască pe Bakanov condus cu o persoană mai potrivită pentru a fi șeful agenției de spionaj a Ucrainei pe timp de război, potrivit a patru oficiali apropiați președintelui și unui diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la reformele necesare pentru modernizarea SBU.

Mulți oameni politici de la Kiev au spus că Ivan Bakanov nu a reușit să răspundă la invazia Rusiei din 24 februarie și nu a reușit să comande în mod corespunzător uriașul său departament de peste 30.000 de agenți.

Numirea lui Bakanov în 2019 a fost criticată de partidele de opoziție, care au spus că o persoană cu trecutul său nu este potrivită pentru a conduce principala agenție de colectare de informații.

Probleme în serviciul de spionaj încă de la începutul invaziei

Potrivit surselor Politico, la Kiev au stârnit îngrijorare deciziile mai multor angajaţi de rang înalt al SBU încă de la primele ore ale invaziei, care au dus la capturarea oraşului strategic Herson, la 3 martie, la doar o săptămână de când Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina.

Generalul Serghei Krivoruchko, șeful direcției SBU din Herson, a ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele ruseș să îl ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelenski, susțin autoritățile.

Între timp, colonelul Ihor Sadokhin, adjuctul său și șeful centrului antiterorist al biroului local, este acuzat de autorități că ar fi oferit informaţii forțele ruse.

Oficialii ucraineni citaţi de Politico au declarat că trupele ruse au reușit să cucerească atât de ușor Hersonul din cauza eșecului oficialilor SBU din zonă de a arunca în aer podul Antonovski, care traversează râul Dnipro, permițând trupelor ruse să intre în oraș.

Un al oficial de rang înalt, Andrei Naumov, un general de brigadă care a condus departamentul de securitate internă al agenției, o unitate în sarcina căreia intră şi prevenirea corupției în cadrul SBU, a fugit în străinătate cu câteva ore înainte de invazia din 24 februarie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”