ULTIMA ORĂ CCR a declarat neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului

ULTIMA ORĂ CCR a declarat neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi, în unanimitate, că revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului a fost neconstituțională, potrivit surselor G4Media.ro. Sesizarea CCR a fost depusă de Partidul Social Democrat.

PSD a susținut că Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia. Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

În urmă cu o săptămână, și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a solicitat într-o scrisoare transmisă președinților celor două camere ale Parlamentului detalii despre demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

”Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, se arată în scrisoarea transmisă pe 17 iunie către Ludovic Orban, președintele Camerei și către Anca Dragu, președinta Senatului.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...