ULTIMA ORĂ Ce mutări a făcut Putin în Armată

ULTIMA ORĂ Ce mutări a făcut Putin în Armată

În urma numeroaselor lovituri pe frontul din Ucraina, Putin a făcut epurări în armată, aducându-și comandanți loiali din Siria. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, au avut loc și arestări de militari la Moscova, fără să transpară în mass-media din Rusia.

Generalul forțelor terestre ruse Alexander Dvornikov, care, de-a lungul unei cariere militare de 44 de ani, a fost cunoscut mai ales pentru tacticile de distrugere a pământului în campaniile pe care le-a condus în Siria și Cecenia, a fost numit comandant operațional general al războiului din Ucraina în aprilie.

El a fiost demis ca parte a unei remanieri mai ample generată de pierderile grele și eșecurile strategice pe frontul din Ucraina.

Potrivit Conflict Intelligence Team (CIT), un grup independent care monitorizează activitățile militare rusești în Ucraina din 2014, generalul-colonel Zhidko i-a luat locul lui Dvornikov în luna mai în calitate de comandant general al războiului rusesc.

Dar Zhidko, care a deținut și titlul de ministru adjunct al Apărării, a fost la conducere timp de o lună înainte de a apărea mai multe probleme și a fost retrogradat la conducerea Districtului Militar de Est.

Nu este clar care general conduce în prezent operațiunea de război a Rusiei.

Cam în aceeași perioadă, generalul-colonel Andrei Serdiukov, un alt militar cu patru decenii de experiență, comandantul șef al trupelor aeropurtate de elită, a fost destituit din funcție după ce aproape toate diviziile forțelor aeropurtate au suferit pierderi majore.

Săptămâna trecută, generalul-colonel Alexander Zhuravlev, șeful Districtului Militar de Vest, responsabil de Harkov, unde forțele ruse au pierdut o mare parte din teritoriu la începutul lunii septembrie, a fost demis după patru ani de activitate, potrivit cotidianului de afaceri rusesc RBC.

Departe de a conferi glorie șefilor militari ruși, războiul din Ucraina se dovedește a fi toxic pentru comandanții de vârf, cel puțin opt generali fiind concediați, mutați sau puși pe tușă de la începutul invaziei, la 24 februarie.

Guvernele occidentale au declarat că cel puțin alți 10 au fost uciși în luptă, un număr remarcabil de mare care, potrivit analiștilor militari, este o dovadă a unor erori strategice grave.

Vineri, RBC a raportat că și comandantul districtului militar de est al Rusiei, generalul-colonel Alexander Chaiko, a fost înlocuit cu generalul-locotenent Rustam Muradov și el „distins” în Siria. Nu a fost dată nicio explicație pentru această schimbare.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a numit pe generalul de armată Serghei Surovikin la comanda grupului comun de forțe implicat într-o operațiune militară specială în Ucraina, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-locotenent Igor Konașekov.

"Generalul de armată Serghei Surovikin a fost numit la comanda grupului comun de forțe în zona operațiunii militare speciale din Ucraina, în baza deciziei ministrului rus al apărării", a declarat el.

Surovikin a ocupat anterior funcția de comandant al Districtului Militar de Est al Rusiei și a condus trupele rusești în Siria.

Toți acești generali lăudați de Kremlin pentru faptele „eroice” din Siria, nu s-au luptat cu nimeni. Trupele din Siria, de partea regimului Assad, s-au „distins” doar prin bombardamente asupra civililor, și acelea negate de Kremlin.

Într-un rar anunț public al schimbărilor de personal, Ministerul rus al Apărării a declarat la sfârșitul lunii trecute că l-a înlăturat pe generalul responsabil pentru „sprijinul logistic al forțelor armate", Dmitri Bulgakov, și l-a numit în locul său pe generalul-colonel Mihail Mizintsev.

Mizintsev era o figură obscură înainte de războiul din Ucraina, dar și-a câștigat porecla macabră de "Măcelarul din Mariupol", și el „erou” în Siria, după ce oficialii și activiștii ucraineni l-au acuzat că a orchestrat un asediu brutal al orașului portuar din sudul Ucrainei, care a ucis mii de civili și a ras clădiri rezidențiale.

Iar vineri, Flota rusă a Mării Negre a recunoscut, după săptămâni de speculații, că și-a înlocuit comandantul, amiralul Igor Osipov, cu viceamiralul Viktor Sokolov, care a promis să "sporească pregătirea de luptă a flotei".

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a raportat că la Moscova a început un set de măsuri împotriva militarilor, traficul în centrul orașului fiind blocat sâmbătă.

Unități ale diviziei operaționale Dzerjinski - elita Gărzii ruse - ar fi intrat în oraș. Se presupune că acestea s-au deplasat cu unități de poliție.

Se știe că au avut loc numeroase arestări, detenții și blocări ale armatei.

„Între timp, toate unitățile militare din perimetrul Moscovei au fost puse în stare de alertă maximă."

Grey Zone, un canal Telegram afiliat la organizația paramilitară rusă Wagner Group, a postat sâmbătă seara că atât ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Șoigu, cât și șeful Statului Major General, generalul Valeri Gerasimov, au demisionat în urma exploziei podului Kerci, informații neconfirmate. SURSA: newsweek.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?