În România sunt folosite vaccinuri din lotul ABV2856 Astra Zeneca interzis astăzi în Italia după moartea a două persoane, după cum arată dovada oficială de vaccinare prezentată de G4Media.ro mai jos. Este un al doilea lot cu probleme, după ABV5300, care nu a fost repartizat României și care a fost oprit deja de la utilizare în nouă țări europene.

Autoritățile italiene au anunțat astăzi că nu vor mai permite vaccinarea anti-Covid din lotul ABV 2856. Decizia a fost luată după decesul a două persoane, ulterior vaccinării. Între motivele suspendării se află faptul că a cauzat probleme de coagulare a sângelui, potrivit agenției italiene Ansa .

Doze din acest lot sunt utilizate, în acest moment, în România, după cum o dovedește exemplul de mai sus, vaccinarea având loc miercuri, 10 martie, într-un centru de vaccinare din municipiul Iași.

Până acum autoritățile române nu au făcut nici un anunț despre utilizarea acestui lot. Coordonatorii sistemului de vaccinare au vorbit doar despre situația declanșată din cauza unui alt lot AstraZeneca – ABV 5300 – interzis deja în nouă țări europene, lot din care, însă, nu a ajuns nici o fiolă în România. Efectele adverse după vaccinarea din lotul ABV5300 seamănă cu cele enumerate de specialiștii italieni pentru cei vaccinați cu fiole din ABV2856.