ULTIMA ORĂ Circa 1200 de soldați ruși ar fi fost „eliberați de viață” în prima zi a contraatacului Ucrainei din regiunea Herson

ULTIMA ORĂ Circa 1200 de soldați ruși ar fi fost „eliberați de viață” în prima zi a contraatacului Ucrainei din regiunea Herson

Contraofensiva din Herson. A fost planificată din timp și pare-se că este pusă în aplicare ca la carte. A generat panică. Cifra avansată de armata Uk de azi, însemnând peste 1200 de soldați ruși morți nu a fost infirmată, scrie pe Facebook Radu Hossu, unul dintre comentatorii avizați ai situației de pe frontul ucrainean.

Rezumatul de noapte (31.08 ora 05.25):
- Contraofensiva din Herson. A fost planificată din timp și pare-se că este pusă în aplicare ca la carte. A generat panică. Vice-șeful administrativ rus al regiunii ocupate Herson a fugit în Voronezt, rusia.
- Contraofensiva din Herson. Un militar al temutelor trupe Spetsnaz a declarat că trupele Ukr pur și simplu i-au sufocat și au trebuit să se retragă. Cifra avansată de armata Uk de azi, însemnând peste 1200 de soldați ruși morți nu a fost infirmată, însă acesta indica, că undeva la 500 de ruși au pierit doar în lupta despre care el explica.
- Contraofensiva din Herson. Orice alte informații pe care le putem avea despre această operațiune trebuie ținute departe de public, pentru că ar putea pune în pericol securitatea operațiunii. Repet această informație pentru că unii dintre voi aveți acces la surse și informații din teren, prin care puteți primi info. Vă rog să respectăm cerința Guvernului Ukr cu privire la acest aspect.
- Harkiv. Mi s-a atras atenția că nu am inclus în rezumatele mele reușitele armatei ruse la nord de Harkiv.
Aceste reușite înseamnă pierderi însemnate în reușirea cuceririi a 4 sate în peste 40 de zile. Satele aveau următoarele populații înaintea războiului: 171 de locuitori, 283, 271 și 355. Probabil erau goale, astfel au cucerit teren pentru care au folosit resurse, au suferit pierderi și au câștigat zero din punct de vedere tactic.
Felicitări, să o țină tot așa. Localitatea Udy (nord-vest de Harkiv) este momentan contestată și avea o populație pre război de 1677 de oameni.
- Bătălia pentru Donbas. Linia Siversk-Bakhmut (pun harta zonei azi). Peste 6 atacuri rusești au fost oprite de Armata Ukr înspre Bakhmut din mai multe direcții. Localitatea Kodema este în continuare contestată, cu toate că rușii o prezintă ca fiind în controlul lor.
- Axa Donetsk. Alte 4 atacuri ruse au fost oprite de liniile defensive ale Armatei Ukr.
- Axa Sud-Zaporojie. Linia frontului nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore.
- Mykolaiv. Atacul de ieri a rușilor ca răzbunare pentru începerea contraofensivei din Herson a ucis 2 civili și a rănit alte 24 de persoane. Situația cu apa potabilă este în continuare critică pentru toată populația orașului de peste 250.000 de locuitori (în acest moment).
----
1. De ce a durat atât de mult pregătirea contraofensivei din Herson și care sunt șansele de reușită?
Comparativ, Războiul din Golf din 1991 a fost pregătit timp de 9 luni. Ucraina a fost nevoită să se apere, să se adapteze, să-și găsească aliați, să aibă mobilizarea efectuată (3 luni minimum), să fie antrenată pe noile sisteme vestice (de la o săptămână la 2 luni, depinzând de sistem) și să o planifice.
Știu că suntem cu toții nerăbdători să vedem o victorie a Ucrainei în Herson Oblast, la fel cum am văzut în Kiev sau în zona orașului Harkiv, însă trebuie să avem răbdare.
2. Cu ajutorul vostru și cu acceptul (chiar dorința) lui Andrei, astăzi am ajutat din donațiile voastre orașul Mykolaiv (nu, nu cu sistemele de filtrare ale apei) cu cu alte sisteme absolut necesare pentru siguranța cetățenilor. Dacă totul merge bine cu furnizorul - sunt ceva probleme pe care le voi detalia în cazul în care ele nu se rezolvă, vom putea ajuta inclusiv cu sisteme de filtrare a apei (la un nivel mult mai mic decât o face Primăria Brașov). În rest, organizarea umanitară a intrat în linie dreaptă. Vă mulțumesc și în curând, va urma și raportul transparent și detaliat.
M-am uitat prin "bula" noastră și mi-am dat seama că suntem printre ultimii (mai sunt câțiva oameni importanți) din România, pe Facebook cel puțin, care încă menținem interesul față de cel mai important eveniment dramatic și nedorit. Vă mulțumesc că încă dați un like, un share și doriți să țineți subiectul important în feed-urile voastre de facebook.
Este important pentru noi toți să nu uităm că aceast război (nu mă voi opri din a o repeta) este și al nostru. Este și al nostru mai ales pentru că finalitatea lui va modela într-un sens pozitiv sau negativ inclusiv democrația noastră și speranța că binele poate învinge.
Am fost de la începutul acestor rezumate optimist, rămân (evenimentele de pe front îmi permit asta) în continuare optimist și convins că fiecare dintre noi, FIECARE!, avem rolul nostru în războiul informațional, în ajutorarea Ucrainei și poporului lor, în susținerea unei lupte pentru independență și dreptul la a simți, acționa și gândi liber!


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”