ULTIMA ORĂ Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat

ULTIMA ORĂ Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat

Crucişătorul „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-a scufundat, în timp ce era remorcată, informează agenţia rusă Ria Novosti , care citează ministerul rus al Apărării.

„În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniţiei la bord. În condiţiile unei mări agitatea, nava s-a scufundat”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării, preluat de Ria Novosti.

Crucișătorul Moskva al Marinei RuseFoto: Handout / AFP / Profimedia

Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul înarmat cu rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat, a spus Ministerul rus al Apărării citat Interfax și Reuters, anunțul venind după ce ucrainenii au anunțat că au lovit crucișătorul cu două rachete Neptun.

Explozia reprezintă un nou eșec militar pentru Rusia, care a suferit o serie de lovituri de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, în ceea ce Moscova numește o "operațiune militară specială" pentru "denazificarea" țării.

Interfax a precizat că tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza. Un oficial ucrainean a declarat anterior că Moskva a fost lovit de două rachete anti-navă, dar nu a oferit nicio dovadă.

"Ca urmare a unui incendiu pe crucișătorul de rachete Moskva, muniția a explodat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost evacuat complet", a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

”Cea mai serioasă navă din Marea Neagră”

Agențiile de știri rusești au spus că Moskva, pus în funcțiune în 1983, era înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă "Vulkan" cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km. Interfax nu a oferit mai multe detalii despre incident.

Nava de 12.500 de tone are de obicei un echipaj de aproximativ 500 de persoane. Mosckva a participat la intervenția militară din Siria, rușii luptând de partea lui Bashar al-Assad.

În aprilie 2021, agenția a citat un amiral rus în retragere care a declarat că "aceasta este cea mai serioasă navă din Marea Neagră".

Kievul spune că Moskva a fost punctul central al unui moment de referință de la începutul războiului, când soldații de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor, o mică proeminență din Marea Neagră, i-au spus navei "du-te dracului" după ce aceasta le-a cerut să se predea.

Deși oficialii ucraineni au declarat inițial că toți cei 13 soldați au murit în atacul rusesc care a urmat, președintele Volodimir Zelenski a anunțat ulterior că unii dintre ei au supraviețuit.

”A mers exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”

Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat că nava Moskva a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun, dar nu a furnizat dovezi.

"A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă", a declarat el într-o postare online. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Oleksii Arestovich, consilier al lui Zelenski, a confirmat lovitura: "Arde foarte tare. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor", a spus el, adăugând că "510 membri ai echipajului" se află la bord.

Luna trecută, Ucraina a anunțat că a distrus o mare navă rusă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov, mai mică, la nord-est de Marea Neagră. Moscova nu a comentat ce s-a întâmplat cu nava.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...