ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va muta în ”cloud-ul guvernamental” dezvoltat de STS și ADR

ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va muta în ”cloud-ul guvernamental” dezvoltat de STS și ADR

Sistemele IT insulare ale administrației centrale, care nu comunică între ele și au costuri majore de operare și întreținere, vor fi înlocuite cu tehnologia cloud realizată la nivel guvernamental, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce va fi discutat la ședința de guvern din această seară, scrie G4Media.

Autoritățile publice din România au cheltuit miliarde de euro în ultimii ani pe sisteme informatice, iar zeci de achiziții publice în domeniu s-au soldat cu dosare penale și condamnări definitive pentru corupție. În plus, aceste sisteme sunt ”insulare”, adică nu pot comunica între ele, ceea ce se traduce în birocrație suplimentară pentru cetățeni și companii.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) vor avea sarcina de a construi și opera cloud-ul guvernamental, adică un sistem centralizat IT&C, care să permită comunicarea între sistemele informatice ale diferitelor instituții guvernamentale.

Proiectul de OUG arată că sistemul de cloud guvernamental va prelua actualele sisteme IT de la instituțiile publice, cu excepția autorităților locale, a parlamentului, a administrației prezidențiale și a sistemului de justiție.

Prețul realizării acestui sistem nu este precizat în proiectul de OUG, dar textul legislativ arată că va fi finanțat atât din fonduri guvernamentale, cât și din fonduri europene.

Proiectul prevede că, de la data intrării în vigoare a acestei OUG, sistemele informatice achiziționate de către autoritățile și instituțiile publice vor fi dezvoltate astfel încât să fie pregătite pentru migrare în Cloud-ul Guvernamental. Autoritățile și instituțiile publice au obligația migrării și integrării sistemelor informatice în sistemul de Cloud Guvernamental, în termen de 2 ani de la data primirii notificării transmise în acest sens de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Citește aici proiectul integral al OUG pentru cloud-ul guvernamental

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

4 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

5 VIDEO Cum se fracturează coloana unui mire