ULTIMA ORĂ DNA a început să scormonească în licitațiile trucate de la CNAIR

ULTIMA ORĂ DNA a început să scormonească în licitațiile trucate de la CNAIR

Licitații cu o valoare de circa 200 milioane de lei (peste 40 milioane de euro) organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sunt anchetate de procurorii DNA. Este vorba de achiziția publică pentru amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată (atribuită în 2018) și de contractul pentru achiziția și transportul semnalizării verticale necesară drumurilor naționale și autostrăzilor (atribuit, pe loturi, în perioada 2019-2020). Firmele ce au câștigat aceste licitații, SC Vesta Investment SRL și SC Loial Impex SRL, amendate în trecut de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri tip cartel și trucarea unor licitații, ar fi depus documente false pentru a câștiga contractele de 200 milioane de lei.

Dosar DNA 2020

Cum este vorba de finanțare și din bani europeni, DNA a anunțat la începutul acestei luni că în dosarul penal 264/P/2020 se efectuează cercetări pentru infracțiunile de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, fapte de corupție, dar și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Deși directorul CNAIR, Mariana Ioniță, a fost informată de faptul că SC Vesta Investment SRL și SC Loial Impex SRL au practicat înțelegeri ilegale pentru denaturarea unor licitații, ea le-a mai încredințat și pe parcursul anului 2020 alte contracte. Motiv pentru care ancheta se va extinde, urmând a fi puse sub acuzare și persoane din conducerea CNAIR.

O anchetă paralelă a Corpului de Control al primului ministru, încheiată în decembrie 2020, subliniază ilegalitatea atribuirii licitațiilor organizate de CNAIR.

Concret, dosarul 264/P/2020 are în vedere modul în care două companii – Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL, anchetate în trecut și amendate de Consiliul Concurenței pentru practici anticoncurențiale de tip cartel ce au vizat trucarea licitațiilor exact la CNAIR, au participat din nou și au câștigat cele două contracte de 200 milioane de lei tot de la CNAIR. Deși firmele Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL și-au recunoscut vinovăția în ce privește practicile de tip cartel și au cerut și beneficiat apoi de clemența Consiliului Concurenței, achitând astfel amenzi mai mici, la licitațiile anchetate acum de DNA cele două societăți au declarat, în fals, că nu au încheiat niciodată acorduri cu alți operatori economici care au ca obiect denaturarea concurenței și nici nu sunt vinovate de comiterea unei abateri profesionale grave.

La cele două licitații de peste 200 de milioane de lei participanții au avut obligația să încarce o declarație pe proprie răspundere, denumită DUAE, care să ateste că nu se află într-una dintre situațiile de excludere.

Conform art. 167 alin.1 din Legea 98/2016, autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziție publică orice operator economic care a comis o abatere profesională gravă care îi pune în discuție integritatea, iar autoritatea contractantă poate demonstra acest lucru prin orice mijloc de probă adecvat, cum ar fi o decizie a unei instanțe judecătorești sau a unei autorități administrative. Cum încălcarea regulilor de concurență de tip cartel care vizează trucarea licitațiilor reprezintă o culpă gravă, firmele Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL – câștigătoare ale celor două licitații CNAIR, au depus în fals declarațiile.

Corpul de Control: CNAIR avea obligația de a denunța unilateral contractele. Mariana Ioniță tace

În paralel cu ancheta DNA, Corpul de Control al primului ministru a efectuat o verificare paralelă a licitațiilor CNAIR, controlul fiind încheiat în decembrie 2020 cu o serie de concluzii clare: firmele câștigătoare a făcut uz de fals pentru a primi contractele.

Raport Corp Control

În cadrul procedurilor publice de achiziții inițiate în anul 2018, autoritatea contractantă a solicitat ofertanților să depună documentul unic de achiziții european (DUAE), constând într-o declarație pe proprie răspundere actualizată, ca dovadă care confirmă că operatorul economic nu se află în niciuna dintre situațiile de exludere de la procedura de atribuire. Mențiunile celor trei societăți din DUAE-urile aferente ofertelor depuse în anul 2018 (Vesta Investment SRL, Loial Impex SRL, Girod Semnalizare Rutieră SRL), respectiv că nu au încheiat acorduri cu alți operatori economici care vizează denaturarea concurenței și nu se fac vinovate de comiterea unor abateri profesionale grave, reprezintă declararea necorespunzătoare a adevărului, din următoarele considerente:

…..a fost demonstrată trucarea licitațiilor de către societățile Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL, sens în care a fost încheiat un acord de recunoaștere. Prin Decizia Consiliului Concurenței nr. 90/16.12.2019, cele două societăți au fost sancționate pentru încălcarea regulilor de concurență.

Având în vedere că cele trei societăți se regăseau în situația descrisă la art. 167 alin. 1 lit. c) și h) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice (…) CNAIR avea obligația de a exclude societățile Vesta Investment SRL, Loial Impex SRL și Girod Semnalizare Rutieră SRL din cele două proceduri de atribuire. …Chiar și după semnarea contractului de achiziție publică, CNAIR avea opțiunea legală de a denunța unilateral contractele încheiate…

Amenda Consiliului Concurentei

Ancheta Consiliului Concurenței a dezvăluit cum a fost manipulată piața

Ancheta Consiliului Concurenței pe tema înțelegerilor tip cartel ce au avut ca rezultat trucarea și vicierea licitațiilor CNAIR a demarat în aprilie 2017. Investigația a avut în vedere implicarea societăților Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL, alături de alte firme, la o serie de licitații derulate de către CNADNR/CNAIR, în perioada 2014 – 2016.

La data de 15.09.2017 Vesta Investment SRL a solicitat Consiliului Concurenței aprobarea unei cereri de clemență, recunoscând astfel că a practicat cu alte firme înțelegeri anticoncurențiale de tip cartel ce au avut ca rezultat vicierea licitațiilor publice. Un demers similar, de recunoaștere a vinovăției, a fost efectuat la data de 11.10.2017 și de societatea Loial Impex SRL.

Vesta Investment SRL este de foarte mulți ani preferata CNAIR

Vesta Investment SRL a mai fost implicată în scandaluri ce vizau primirea unor contracte suspecte. În 2007, spre exemplu, Vesta Investment a șocat prin obținerea monopolului asupra truselor medicale auto. Pracic, toți șoferii din România erau obligați să cumpere truse Vesta, deși piața gemea de truse medicale venite din spațiul european, acreditate internațional.

Contract Vesta atribuit in 2020

Un an mai târziu, în 2008, cu ocazia organizării Summitului NATO la București, Vesta Investment a încasat suma de 1,9 milioane euro pentru asigurarea balizelor de plastic cu ajutorul cărora s-a creat culoarul unic de transport pe care s-au deplasat mașinile cu șefii de stat din NATO, de la Aeroportul Henri Coanda până în centrul Bucureștiului. SURSA: Cătălin Tache/ Național.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...