ULTIMA ORĂ „Echipajul de la bordul submersibilului a fost pierdut”, anunță OceanGate/Garda de Coastă a SUA: Pasagerii sunt morţi. Condoleanțe familiilor

ULTIMA ORĂ „Echipajul de la bordul submersibilului a fost pierdut”, anunță OceanGate/Garda de Coastă a SUA: Pasagerii sunt morţi. Condoleanțe familiilor

Resturile submersibilului găsit în apropierea epavei Titanicului sunt compatibile cu o „implozie catastrofală” a aeronavei, a declarat joi Garda de Coastă americană, în cadrul unei conferințe de presă la Boston, transmite agenția AFP. (articol actualizat)

„Câmpul de resturi este în concordanță cu o implozie catastrofală a navei”, a declarat contraamiralul John Mauger, la scurt timp după anunțul privind moartea celor cinci pasageri.

Cu puțin timp înainte, compania care opera submersibilul, OceanGate, a afirmat că toți membrii echipajului au murit.

UPDATE 22:03 Resturile descoperite în zona de căutare în apropierea epavei Titanicului provin de la submersibilul dispărut, a confirmat joi Paza de Coastă americană.

„Resturile sunt în concordanță cu o pierdere catastrofală a camerei de presiune. La această constatare, am anunțat imediat familiile respective”, a declarat contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA, care conduce operațiunile de căutare a submersibilului.

Potrivit contraamiralului, un vehicul operat de la distanță de la Horizon Arctic a descoperit conul de coadă al submarinului Titan la aproape 490 de metri de prova Titanicului, pe fundul mării.

„În urma acestei determinări, am notificat imediat familiile în numele Gărzii de Coastă a Statelor Unite și al întregului comandament unificat. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor”.

Paul Hanken, un expert subacvatic, a declarat că salvatorii au găsit „cinci bucăți majore diferite de resturi care ne-au spus că este vorba de rămășițele Titanului”.

„Primul lucru pe care l-am găsit a fost conul navei … apoi am găsit un câmp mare de resturi. În acest câmp mare de resturi, am găsit clopotul frontal al corpului de presiune. Acesta a fost primul indiciu că a avut loc un eveniment catastrofal.

La scurt timp după aceea, am găsit un al doilea câmp de resturi mai mic în cadrul acelui câmp de resturi. Am găsit celălalt capăt al carcasei de presiune care… cuprindea în principiu întreaga cameră de presiune…

Vom face tot posibilul să cartografiem complet ceea ce se află acolo jos”.

UPDATE Ora 21:48 Echipajul de la bordul submersibilului a fost pierdut, anunță OceanGate

„Credem acum că directorul nostru executiv Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet au fost din păcate pierduți”, se arată în declarația OceanGate.

Mai jos, declarația completă a OceanGate, compania care opera submarinul:

  • „Credem acum că directorul nostru general Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet, au fost din păcate pierduți.
  • Acești oameni au fost adevărați exploratori care au împărtășit un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în aceste momente tragice. Plângem pierderea vieții și bucuria pe care au adus-o tuturor celor pe care i-au cunoscut.
  • Acesta este un moment extrem de trist pentru angajații noștri dedicați, care sunt epuizați și profund îndurerați de această pierdere. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare pentru nenumărații bărbați și femei din mai multe organizații ale comunității internaționale care au accelerat resurse de mare anvergură și au muncit atât de mult pentru această misiune.
  • Apreciem angajamentul lor de a-i găsi pe acești cinci exploratori, precum și zilele și nopțile lor de muncă neobosită în sprijinul echipajului nostru și al familiilor lor.
  • Acesta este un moment foarte trist pentru întreaga comunitate de exploratori și pentru fiecare dintre membrii familiilor celor pierduți pe mare.
  • Cerem respectuos ca intimitatea acestor familii să fie respectată în această perioadă extrem de dureroasă.”

Resturile descoperite lângă epava Titanicului de roboții trimiși de echipele de salvare ar fi „cadrul de aterizare și capacul din spate de la submarin”, potrivit Sky News.

Un expert în salvare susține că resturile găsite lângă epava Titanicului ar fi „un cadru de aterizare și un capac din spate al submersibilului” Titan. Capacul include și partea pe care scrie „OceanGate”.

David Mearns, care este prieten cu doi dintre pasagerii aflați la bordul submersibilului Titan, spune că face parte dintr-un grup de WhatsApp unde sunt distribuite informații din timpul misiunii de salvare coordonate de Garda de Coastă americană.

Mearns a declarat pentru Sky News că președintele clubului The Explorers, care este „în contact direct” cu misiunea de salvare, a scris despre resturile găsite că ar fi vorba despre „un cadru de aterizare și un capac din spate al submersibilului”.

„Acesta este un submarin neconvențional, acel capac din spate este capătul ascuțit al acestuia, iar cadrul de aterizare este cadrul mic pe care pare să stea”, spune Mearns.

El susține că acest lucru confirmă faptul că este submersibilul dispărut.

Mearns, care este prieten cu doi dintre exploratorii aflați la bordul submarinului, spune că cel mai probabil a fost vorba de o implozie.

„Dacă a fost o implozie, au murit pe loc, în milisecunde”, spune prietenul pasagerilor și expert în salvare.

Acesta a mai spus că paza de coastă nu „folosește expresii precum câmp de resturi decât dacă nu există nicio șansă de recuperare a pasagerilor în viață”.

David Mearns a declarat pentru Sky News: „Un câmp de moloz implică o ruptură a submersibilului și la acea adâncime, pentru că știm că au pierdut comunicațiile la aproximativ 3.300 de metri… așa că asta indică cu adevărat că s-a întâmplat cel mai rău scenariu, care este o implozie”, a spus el.

„Singura consolare este că moartea a fost pe loc, literalmente în milisecunde, iar bărbații nu ar fi știut ce se întâmplă”, a mai spus Mearns.

El a adăugat că aceasta a fost „teama” lui de când a auzit că submarinul a dispărut.

Un „câmp de resturi” a fost descoperit în apropierea epavei Titanicului, în zona de căutare a submersibilului Titan, de către roboții trimiși de echipele de salvare, potrivit BBC. Anunțul a fost făcut de Garda de Coastă, care a precizat că experții din cadrul comandamentului unificat evaluează informațiile.

La ora 10 seara, ora României, este anunțată o conferință de presă.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat