ULTIMA ORĂ Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării, a anunțat că trece în rezervă

ULTIMA ORĂ Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării, a anunțat că trece în rezervă

Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban, a anunțat, vineri, că trece în rezervă. Ciucă este la finalul mandatului de șef al Statului Major General al Armatei.

Nicolae Ciucă a participat, vineri, la ceremoniile din Parcul Carol de Ziua Armatei României.

La finalul ceremoniei, Ciucă le-a declarat jurnaliștilor că, pentru a deveni ministru al Apărării, va trece în rezervă.

De altfel, ar fi fost neobișnuit ca România, țară membră NATO, să aibă în postul de ministru al Apărării un militar activ, uzanțele Alianței Nord-Atlantice fiind ca armata să se afle sub control civil.

Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General al Armatei, este un pro-atlantist convins, el participând la bătăliile din Irak alături de soldații americani. El a fost centrul unui scandal politic major între președintele Iohannis și PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leș, a încercat să-l schimbe din funcție. Președintele i-a prelungit cu un an mandatul, prin decret care a fost contestat de Leș în justiție, iar instanță i-a dat dreptate ministrului.

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

El a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

3 Zvon / Râcă mare în PSD după ce l-au prins pe Dîncu jucând la două capete

4 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

5 Gastronomia sexuală din Evul Mediu / Tinerele imprimau pîinea cu labiile