ULTIMA ORĂ Germania blochează asistența financiară acordată Ucrainei din partea UE în valoare de 9 miliarde de euro

ULTIMA ORĂ Germania blochează asistența financiară acordată Ucrainei din partea UE în valoare de 9 miliarde de euro

Ministrul german de Finanțe Christian Linder blochează o tranșă financiară de 9 miliarde de euro către Ucraina de la Uniunea Europeană, iar până acum oficialul a fost de acord să plătească doar 1 miliard de euro, relatează Corriere della Sera , care citează propriile surse.

Potrivit ziarului, ministrul german de Finanțe se opune alocării de fonduri Ucrainei prin datoria comună europeană, așa cum a fost cazul în timpul pandemiei de COVID-19.

Totodată, guvernul ucrainean a anunțat în mai multe rânduri că deficitul bugetar lunar este de 5 miliarde de dolari, iar aceste fonduri au fost solicitate de la parteneri.

Linder își motivează poziția prin faptul că, în septembrie, Ucraina riscă să nu plătească 900 de milioane de euro din datoria externă. Potrivit jurnaliştilor publicaţiei, întârzierea tranşei ar putea fi unul dintre motivele demiterii ambasadorului ucrainean în Germania, Andriy Melnyk. Totuși, acest lucru nu este neapărat adevărat: anterior, portalul Bild susținea că diplomatul va trece într-o nouă funcție – viceministru de externe, relatează agenția de știri ucraineană Unian .

Comisia Europeană a propus să trimită la Kiev un pachet de asistență financiară în valoare de 9 miliarde de euro în primăvară. Tranșa a fost apoi aprobată de liderii statelor membre UE.

Banii au fost oferiți pentru a fi dați Ucrainei sub formă de împrumut cu scadența de 25 de ani și fără dobândă din fondurile pe care Comisia Europeană le-ar încasa prin emiterea de obligațiuni de creanță pe piață sub garanțiile țărilor europene.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?