ULTIMA ORĂ Grecii de la Aktor au blocat conturile CNAIR. Cer să le fie plătite despăgubiri de 146 mil. lei pentru un contract de reabilitare încheiat în 2011!

ULTIMA ORĂ Grecii de la Aktor au blocat conturile CNAIR. Cer să le fie plătite despăgubiri de 146 mil. lei pentru un contract de reabilitare încheiat în 2011!

Rămași mult în urmă cu lucrările la cei 24 de kilometri din autostrada Sebeș-Turda, unde contractul a fost semnat în 2014, grecii de la Aktor au blocat conturile Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere, potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro .

Firma elenă forțează astfel încasarea unor despăgubiri câștigate încă de primăvară la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru un contract de reabilitare a 41 de kilometri din DN6, între Domașnea și Caransebeș, care s-a derulat în perioada 2005-2011 și unde finanțarea a fost asigurată prin fonduri ISPA pre-aderare.

Decizia instanței de arbitraj a fost atacată cu contestație în anulare de CNAIR la Curtea de Apel București, termenul de judecată fiind 15 septembrie. Firma greacă nu a mai avut răbdare până la decizia instanței și a decis să pună poprire pe conturile Companiei de Drumuri.

Între timp grecii s-ar putea trezi ei datori către CNAIR în condițiile în care de mai bine de cinci ani tot tărăgănează lucrările la lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda, între Sântimbru și Aiud, ceea ce ar da dreptul CNAIR să le aplice penalități de până la 15% din valoarea contractului. Grecii au realizat până acum doar 72,8% din lucrări și, potrivit CNAIR, ar trebui să închidă șantierul la început de decembrie, un termen greu de respectat.

Autostrada Sebeș-Turda lotul 2

  • Lungime: 24,25 km
  • Valoare contract: 549,33 milioane lei, fără TVA
  • Începerea lucrărilor: decembrie 2014
  • Data estimată de finalizare: 2 decembrie 2020

Din păcate, grecii se mișcă greu și pe lotul 3 al Autostrăzii de Centură Sud (A0). Au fost deja penalizați de către CNAIR cu un million de lei deoarece au întârziat cu predarea proiectului tehnic.

„Întârzieri majore înregistrate în perioada de proiectare. Conform contractului, antreprenorul ar fi trebuit să fi predat Proiectul pentru Autorizația de Construire (PAC) și Proiectul Tehnic de Execuție (PTE) și să fi obținut aprobarea și Autorizația de Contruire la data de 23 mai 2020. În prezent (luna august) se află la declarația de proiectare, revizia G”, se arată într-un document oficial al CNAIR.

Așa cum s-a văzut din alte proiecte realizate de acelați constructor, acesta nu este în stare să recupereze în etapa de construcție efectivă întârzierile din timpul etapei de proiectare. Prin urmare termenul de finalizare a acestui tronson de autostradă, finalului anului 2022, trebuie privit cu rezervă.

Autostrada de Centură Sud – lotul 3

  • Lungime: 18 km
  • Stadiu fizic: 0%
  • Valoarea contractului: 853,4 milioane lei, fără TVA
  • Termen estimat de finalizare a lucrărilor: trim. IV 2022

Un proiect finalizat cu greu de grecii de la Aktor este Autostrada Urbană, adică ciotul de 3,3 kilometri de la intrarea în Capitală a Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti. Aceasta a fost deschisă traficului în decembrie 2018, cu circa un an mai târziu faţă de termenul contractual iniţial (noiembrie 2017), la trei ani d ela începerea lucrărilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi dezvăluiri despre „gaura neagră” a lui Ciolacu

2 Voi vedeți ce pregătesc americanii? Nici filmele SF n-au mers atât de departe...

3 VIDEO Rareș Bogdan, afacere sub acoperire: a dat un covrig pe două mere

4 „Cea mai detestată femeie din Marea Britanie” cere 200 de dolari invitaților la masa sa de Crăciun

5 Fanii CFR Cluj, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc