ULTIMA ORĂ Împrumut de 3 miliarde de dolari din partea SUA pentru construirea a două noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă

ULTIMA ORĂ Împrumut de 3 miliarde de dolari din partea SUA pentru construirea a două noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Update 11.15: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cele două noi reactoare de la Cernavodă vor fi construite până în 2030. El a spus că faza lucrărilor preliminare, finanțată cu împrumutul SUA de 50 de milioane de dolari, va fi încheiată până în 2025, iar faza de construcție efectivă a proiectului celor două reactoare, finanțată cu un împrumut SUA de 3 miliarde de dolari, va fi încheiată până în 2030.

Articol inițial:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, primește miercuri de la președintele băncii americane US Exim Bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari și 3 miliarde de dolari, pentru construirea a două noi unități ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. La ceremonia desfășurată în Egipt vor participa președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

La Cernavodă funcționează acum două unități de producție a energiei electrice, iar România vrea să construiască încă două, pentru a-și crește gradul de independență energetică.

Ceremonia are loc miercuri la ora 10 la Sharm El-Sheikh (Egipt), unde se desfășoară un summit al ONU pentru schimbări climatice.

Înmânarea celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă are loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).

Documentele vor fi înmânate de către Președintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, Ministrului român al energiei, Virgil Popescu.

Cele două scrisori de intenție din partea US Exim Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

Context. Centrala Nucleară de la Cernavodă este gestionată de Compania Națională Nuclearelectrica, controlată de statul român prin Ministerul Energiei.

În 2020, România și SUA au semnat la nivel de guvern un acord care permite României accesul la tehnologia nucleară americană, renunțând la un plan inițial de a dezvolta noile reactoare printr-un parteneriat cu China.

Vizita în SUA din 2020 a ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a dus la semnarea acordului interguvernamental privind cooperarea cu companii americane pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, precum și retehnologizarea reactorului 1 – primul construit al centralei nucleare. Ministrul Popescu a anunțat că Acordul permite României accesul la tehnologie americană CANDU 6, iar lucrările ar urma să fie derulate de un consorțiu de companii din SUA, Canada și Franța.

Proiectul de colaborare a fost anunțat încă din 20 august 2019, când președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat la Washington o Declarație comună prin care se angajau să coopereze în domeniul nuclear civil. Ulterior, NuclearElectrica SA, controlată de Ministerul Economiei, a denunțat un acord cu o companie chineză pentru construirea obiectivelor de la Cernavodă. SURSA: g4media.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”