Producția industrială din iulie 2020 din România a crescut faţă de luna precedentă cu 8,0% ca serie brută şi cu 3,3% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, transmite Institutul Național de Statistică.

Faţă de iulie 2019, producţia industrială a înregistrat însă o scădere atât ca serie brută cu 6,5%, cât şi ca serie ajustată cu 9,9%.

Producția industrială pe primele șapte luni din acest an a fost mai mică cu 14,9% ca serie brută și cu 15,7% ca serie ajustată față de producția din 2019.

Revirimentul din iulie 2020 s-a produs datorită creșterilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,6%), industria prelucrătoare (+8,0%) și industria extractivă (+7,7%).

De remarcat că și cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut în luna iulie față de luna precedentă cu 11,0%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a scăzut cu 5,9%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,5%, ca efect al scăderilor înregistrate în industria extractivă (-10,4%), industria prelucrătoare (-7,0%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,6%).

Foto: Evoluția lunară a producției industriale (INS):