ULTIMA ORĂ Israelul furnizează Ucrainei informații despre dronele iraniene folosite de Rusia

ULTIMA ORĂ Israelul furnizează Ucrainei informații despre dronele iraniene folosite de Rusia

Israelul a furnizat Ucrainei „informații de bază” despre dronele iraniene folosite de Rusia în invazia sa, relatează cotidianul american The New York Times, citat de Jerusalem Post .

Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru Times despre schimbul de informații și despre faptul că o firmă privată israeliană a oferit Ucrainei și imagini din satelit cu pozițiile trupelor rusești.

Forțele ruse au folosit mai multe variante de drone iraniene în campania sa din Ucraina cel puțin din luna august, au confirmat oficialii ucraineni, americani și britanici în rapoarte de informații separate.

În special, Moscova a folosit drona sinucigașă Shahed-136. Cu toate acestea, vehiculul aerian fără pilot (UAV) a înregistrat un succes limitat.

„Aceste UAV-uri sunt lente și zboară la altitudini joase, ceea ce face ca aeronavele solitare să fie ușor de țintit cu ajutorul apărării aeriene convenționale”, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării, menționând însă că „există o posibilitate reală ca Rusia să fi obținut un anumit succes prin atacul cu mai multe UAV-uri în același timp”.

Tensiunile diplomatice au crescut între Ucraina și Iran din cauza furnizării de drone către Rusia.

Oficialii iranieni și ruși au negat utilizarea de către Rusia a UAV-urilor iraniene în Ucraina. Într-un discurs din 6 octombrie, președintele ucrainean Zelenski a ironizat aceste dezmințiri, spunând că „oamenii le văd pe cer. Noi le doborâm. Dar ni se spune că se presupune că nu există drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi modalități de a ne asigura că nu mai există, într-adevăr”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”