ULTIMA ORĂ Lituanienii anunță că trimit Ucrainei „Distrugătorii de orci”

ULTIMA ORĂ Lituanienii anunță că trimit Ucrainei „Distrugătorii de orci”

Lituanienii vor livra Ucrainei tunuri antidrone puternice pe care le-au numit „Distrugătorii de orci”.

Tunurile „Distrugatorii de orci”Foto: Twitter

Anunțul a fost făcut luni pe contul său de Twitter de jurnalistul lituanian Andrius Tapinas, cel care a organizat și campania de crowdfunding pentru cumpărarea unei drone Bayraktar TB2 pentru forțele armate ucrainene.

Drona a fost în cele din urmă donată gratuit de producătorul turcesc Kievului după ce lituanienii au strâns mai mulți bani decât obiectivul stabilit. Fondurile strânse de aceștia au fost în cele din urmă folosite pentru muniția dronei și susținerea Ucrainei.

„Tocmai am cumpărat și vom livra de urgență 110 tunuri anti-drone de fabricație lituaniană - EDM4S Sky wipers”, a anunțat Tapinas, precizând că prețul total al dronelor s-a ridicat la 1,5 milioane de euro și că acestea vor fi distribuite în rândul a 35 de unități militare ucrainene.

„Și le-am numit Orctis - 'Distrugătorii de orci' (n.r. în ucraineană). Tolkien ar aproba”, a adăugat acesta.

Sisteme EDM4S primite anterior de Kiev (FOTO: Mykhaylo Palinchak-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia Images)

Ce sunt „Distrugătorii de orci” trimiși de lituanieni Ucrainei

Deși Tapinas numește sistemele EDM4S, cunoscute și sub denumirea de „Sky wipers”, „tunuri”, ele sunt de fapt puști proiectate pentru a neutraliza drone de dimensiuni mici sau medii.

Aceste arme sunt produse de compania de armament lituaniană NT Service UAB din Kaunas și au fost prezentate pentru prima dată la o expoziție organizată la Londra în 2019.

Acronimul EDM4S vine de la „Electronic Drone Mitigation 4 - System”, producătorul lituanian afirmând că sistemul poate fi folosit de către un singur militar care țintește și trage.

Pușca generează un bruiaj electromagnetic care „rupe” legătura dronei cu stația de comandă și îi dereglează senzorii de la bord, ducând la prăbușirea dronei.

Ucrainenii au început deja să folosească astfel de arme antidrone în război, Forțele Aeriene ale țării anunțând la începutul lunii mai că au reușit să doboare nu mai puțin de 10 drone rusești într-o singură zi folosind inclusiv puști EDM4S.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...