ULTIMA ORĂ Marea Britanie anunță că a trimis Ucrainei arme antitanc pentru a se apăra în fața unei posibile invazii conduse de Rusia

ULTIMA ORĂ Marea Britanie anunță că a trimis Ucrainei arme antitanc pentru a se apăra în fața unei posibile invazii conduse de Rusia

Marea Britanie a anunțat luni că furnizează Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere de o potențială invazie, într-o confruntare cu Rusia, care a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, relatează Reuters. Un grup bipartizan din Senatul Statelor Unite a promis de asemenea, luni, că rachete antitanc Javelin, rachete Stinger, arme de calibru mic şi bărci ar putea fi trimise către Kiev dinspre America.
Țările occidentale spun că se tem că Rusia pregătește un pretext pentru un nou asalt asupra Ucrainei, pe care a invadat-o în 2014.
Moscova neagă orice plan pentru un atac, dar a spus că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă Occidentul nu acceptă o listă de cereri, inclusiv interzicerea Ucrainei de a adera vreodată la NATO. Discuțiile de săptămâna trecută s-au încheiat fără niciun progres. Kievul a cerut țărilor occidentale arme pentru a se proteja.
„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme arme ușoare în operațiuni defensive antiblindate”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în parlament, spunând că primele sisteme au fost deja livrate luni și un număr mic de personal britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp.
El nu a precizat numărul sau tipul de arme care au fost trimise, dar a spus: „Nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Ele trebuie folosite în autoapărare”.
„Acestea sunt cu rază scurtă de acțiune.... dar totuși, i-ar face pe oameni să se oprească și să se gândească la ceea ce fac și dacă tancurile ar intra în Ucraina, s-o invadeze, atunci ar face parte din mecanismul de apărare”.
Wallace a spus că l-a invitat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să viziteze Londra în următoarele câteva săptămâni pentru a discuta despre criză, deşi nu ştie dacă ruşii vor accepta.
"Decalajul actual este mare, dar nu de nedepășit. Sper în continuare că diplomația va prevala. Este alegerea președintelui (Vladimir) Putin", a spus Wallace.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...