ULTIMA ORĂ Metroul nu circulă, vineri dimineață. Protest spontan al sindicaliștilor, care au coborât pe calea de rulare și au împiedicat trenurile să plece

ULTIMA ORĂ Metroul nu circulă, vineri dimineață. Protest spontan al sindicaliștilor, care au coborât pe calea de rulare și au împiedicat trenurile să plece

Metroul nu circulă, vineri dimineață. Circulația este blocată pe toate cele 5 magistrale, după ce reprezentanți ai sindicatului de la metrou au organizat un protest spontan în stația Piața Unirii.

Aceștia au coborât în tunel, pe calea de rulare și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Așa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acțiune sindicală, în timpul căreia reprezentanții USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex, potrivit unui anunț al companiei.

Deși sindicaliștii au lăsat de înțeles că ar avea o listă de cereri, invitațiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopții, arată Metrorex, care susține că, din cauza acțiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranța membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

„Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureștenilor și îi rugăm să înțeleagă că, deși considerăm acțiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viața unor oameni. De asemenea asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acțiunile legale la dispoziția noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranță. Mulțumim pentru înțelegere”, transmite compania.

Sindicaliştii au postat mai multe imagini pe pagina de Facebook a sindicatului, alături de mesajul: „Noi toţi am ales să ne apărăm drepturile, pentru că nu putem menţine tăcerea în faţa nedreptăţii”.

Filmările publicate de sindicaliști de la protestul spontan arată înghesuială și lipsă de distanțare socială.

Joi, Metrorex a anunţat că, începând de vineri, în afara orelor de vârf, intervalele de succedare a trenurilor de pasageri vor creşte cu cel mult două minute. Sindicatul de la metrou afirma că această situație are loc deoarece 10 trenuri vor ieși din circulație, din lipsă de personal calificat.

Războiul Metrorex-sindicat a început după ce Curtea de Conturi a descoperit că angajații metroului au primit o majorare salarială de 18%, anul trecut, majorare care nu a fost acordată în condiţiile legii și care a fost votată într-o ședință în care majoritari au fost membri ai sindicatului de la metrou. Compania a propus săptămâna trecută suspendarea creșterii salariale, în caz contrar ministrul Cătălin Drulă dând de înțeles că ar putea avea loc reduceri de personal pentru a păstra majorarea. Sindicaliștii au refuzat propunerea și au plecat de la negocieri.

Joi, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale din rețeaua de metrou să le elibereze „în regim de urgență” și să le predea către administratorul rețelei de transport subteran până la data de 2 aprilie. Sindicatul afirmă că toate magazinele din metrou au fost construite conform legislației în vigoare și că situația spațiilor comerciale este subiectul unui proces aflat pe rol.

Potrivit unui articol publicat de ziare.com , sindicatul controlat de liderul Ion Rădoi, în funcție de peste 20 de ani, deține în proporție de 100% firma Sindomet Servcom SRL, care a avut contracte cu Metrorex pentru spațiile comerciale și pentru spațiile de publicitate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale