ULTIMA ORĂ O „marionetă” a Rusiei din Herson confirmă ruperea frontului!

ULTIMA ORĂ O „marionetă” a Rusiei din Herson confirmă ruperea frontului!

Kirill Stremousov, cel mai cunoscut lider al autorităților de ocupație rusești din regiunea Herson, s-a filmat cu podul strategic Antonovskiy în fundal pentru a arăta că nu a fugit în contextul temerilor că și frontul rusesc din sudul Ucrainei s-ar putea prăbuși.

Kirill Stremousov s-a filmat in fata podului AntonovskiyFoto: Captura video

„Totul este sub control în direcția Herson”, afirmă Stremousov în înregistrarea video, adăugând imediat însă că „da, naziștii au străpuns [linia frontului]”. „Dar sistemul nostru defensiv funcționează”, a dat acesta asigurări, vizibil agitat.

„Suntem în regiunea Herson. Puteți vedea podul Antonovskiy în spatele meu. Respingem inamicul”, a mai zis acesta.

„Nu intrați în panică, aici nu este Harkov, Lîman”, a conchis el cu referire la prăbușirea frontului rusesc din nord-estul Ucrainei luna trecută și evacuarea de sâmbătă a armatei ruse din orașul aflat în regiunea Donețk.

Este posibil ca Stremousov să fi filmat acest mesaj video după ce la sfârșitul lunii august el a fost pe larg ridiculizat inclusiv pe rețelele de socializare rusești după ce a înregistrat un mesaj despre „contraofensiva zadarnică” a ucrainenilor în Herson însă peisajul din spatele său a arătat că el se afla în Rusia la momentul respectiv.

Acesta distribuise înregistrarea pe canalul său de Telegram la o zi după ce presa ucraineană a anunțat că a început mult așteptata ofensivă din sudul țării.

Deși este șeful adjunct al administrației „militaro-civile” instalate de ruși din Herson, Stremousov a devenit mai cunoscut decât superiorul său direct din cauza rolului său în comunicarea publică.

Pentru o perioadă Stremousov a rămas cel mai înalt oficial al autorităților de ocupație rusești din Herson, după ce șeful său, Vladimir Saldo, a fost transferat la Moscova unde a fost tratat sub suspiciunea de otrăvire. Acesta a revenit însă la birou în luna septembrie.

Se prăbușește frontul rusesc din Herson?

Forțele ucrainene au realizat cea mai mare breșă din sudul țării de la începutul războiului și până acum, străpungând frontul și avansând rapid de-a lungul râului Nipru luni, amenințând să încercuiască mii de soldați ruși, transmite Reuters.

Tanc ucrainean în acțiuneFoto: Inna Varenytsia / AP / Profimedia

Kievul nu a confirmat oficial noua ofensivă, dar surse rusești au recunoscut că tancurile ucrainene au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al râului, recucerind mai multe sate pe parcurs.

Înaintarea seamănă cu recentele succese ucrainene din nord-est, care au schimbat cursul războiului împotriva Rusiei, chiar dacă Moscova a încercat să ridice miza prin anexarea de teritorii, ordonând mobilizarea și amenințând cu represalii nucleare.

Ofensivă fulger: 40 de kilometri într-o singură zi

„Situația este tensionată, să spunem așa, pentru că, da, au existat într-adevăr străpungeri", a declarat pentru televiziunea de stat rusă Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Herson.

„Există o așezare numită Dudchany, chiar de-a lungul râului Nipru, și chiar acolo, în acea regiune, a avut loc o străpungere. Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene", a adăugat el.

Dudchany se află la aproximativ 40 km la sud de locul în care se afla frontul cu doar o zi mai devreme, ceea ce înseamnă că este unul dintre cele mai rapide avansuri ale războiului și de departe cel mai rapid din sud, unde forțele rusești și-au organizat poziții defensive încă din primele săptămâni ale invaziei și le-au întărit puternic.

Rybar, un important canal de Telegram prorus, ce are aproape un milion de urmăritori, a confirmat informația, subliniind că ucrainenii ar putea ataca, în curând, din flanc forțele Moscovei din zonă.

Panica din postările rușilor confirmă informațiile

Deși Kievul a păstrat o tăcere aproape totală, așa cum a făcut-o în trecut în timpul ofensivelor majore, unii oficiali ucraineni au menționat relatări neconfirmate ale avansurilor ucrainene.

Anton Gerașcenko, consilier în ministerul ucrainean de interne, a postat o fotografie cu soldații ucraineni care pozează cu steagul național acoperind o statuie de aur a unui înger. El a precizat că este vorba despre satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km dincolo de frontul anterior.

„În ultimele zile, am văzut prima fotografie din Osokorivka... am văzut trupele noastre lângă intrarea în Mykhailivka, am văzut trupele noastre în Khreschenivka, lângă monument. Acest lucru înseamnă că și Zolota Balka se află sub controlul forțelor noastre armate și înseamnă că forțele noastre armate se deplasează în forță de-a lungul malurilor Niprului, mai aproape de Beryslav", a declarat pentru Reuters Serhiy Khlan, membru al consiliului regional din Herson.

„Oficial, nu există încă astfel de informații, dar postările de pe rețelele de socializare (rusești) care intră în panică... confirmă absolut aceste fotografii", a adăugat oficialul ucrainean.

Rușii au pierdut capacitatea de a ataca, azi-mâine o vor pierde și pe cea de a se apăra

Avansul din sud seamănă cu tacticile care au adus Kievului câștiguri majore la începutul lunii septembrie în estul Ucrainei, unde forțele sale au cucerit rapid teritorii în Harkov atacând liniile de aprovizionare rusești, tăind calea forțelor mari de invazie și forțându-le să se retragă.

Putin a răspuns la eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă din ultima lună prin escaladarea situației: proclamând anexarea teritoriului ocupat, mobilizând sute de mii de bărbați ca rezerviști și amenințând cu represalii nucleare.

În sud, înaintarea Ucrainei vizează liniile de aprovizionare pentru mii de soldați ruși - poate chiar 25.000 - pe malul vestic al Niprului, unde a trimis un contingent mare pentru a opri un contraatac acolo anunțat de Ucraina încă din august.

Ucraina a distrus deja principalele poduri peste Nipru, forțând forțele rusești să folosească treceri improvizate. Un avans substanțial de-a lungul râului ar putea aduce aceste treceri în raza de acțiune a artileriei.

Tancurile ucrainene coboară pe malurile Niprului

„Faptul că am străpuns frontul înseamnă că ... armata rusă a pierdut deja capacitatea de a ataca, iar astăzi sau mâine ar putea pierde capacitatea de a se apăra", a declarat Oleh Zhdanov, un analist militar stabilit la Kiev.

„Faptul că acționăm de o lună, lovind depozitele și eficacitatea de luptă a acestui grup înseamnă că ei funcționează cu rații minime în ceea ce privește muniția, combustibilul și alimentele", a adăugat el

Bloggerii militari ruși au vorbit despre o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului Nipru.

„Când atât de multe canale rusești trag un semnal de alarmă, înseamnă de obicei că au probleme", a scris pe Twitter Rob Lee, membru senior al think-tank-ului Foreign Policy Research Institute.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

2 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

3 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

4 VIDEO Jardel a ajuns la 600 de kilograme și peste doi metri

5 CEPA îl calcă-n picioare pe Macron făcându-l stupid