ULTIMA ORĂ O nouă ofensivă ucraineană a pornit în forță. Rușii, din nou în degringoladă?

ULTIMA ORĂ O nouă ofensivă ucraineană a pornit în forță. Rușii, din nou în degringoladă?

Pe canalele Telegram circulă zvonuri potrivit cărora forțele ucrainene au recucerit atât așezări de pe malul estic al fluviului Nipru (după ce vineri au împins forțele rusești de pe malul vestic), cât și o poziție pe peninsula Kinburn, notează The Guardian .

Kinburn SpitFoto: DreamsTime / Andrey Skaternoy

Aceste zvonuri despre o nouă etapă a ofensivei ucrainene vin în completarea unei declarații de sâmbătă a comandamentului de sud al Ucrainei, potrivit căreia activitățile de luptă sunt în curs de desfășurare pentru a recuceri peninsula Kinburn, situată la sud de regiunile Nikolaev și Herson, în Marea Neagră.

Dar știrile despre o ofensivă pe aceste fronturi au fost absente din actualizarea de dimineață a Statului Major General al Ucrainei. Autoritățile ucrainene întârzie adesea să confirme succesul unei bătălii sau al unei operațiuni până la o zi sau două după încheierea acesteia.

Mesaj criptic al lui Yermak

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak, a reacționat la zvonurile potrivit cărora peninsula Kinburn a fost eliberată, postând emoji-uri criptice pe Twitter.

Reacția a venit în condițiile în care mai multe surse rusești au spus luni că armata ucraineană a intrat în localitatea Herois'ke, în peninsula Kinburn, în urma unei operațiuni amfibii. Unele surse rusești au afirmat că asaltul forțelor ucrainene a fost respins.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului , trupele rusești au preluat controlul asupra Kinburn Split - o mică peninsulă în apropiere de Ochakiv, în nordul Mării Negre, la granița sudică a oblasturilor Nikolaev și Herson în iunie.

Controlul Kinburn Spit le-a permis trupelor rusești să exercite un control mai mare asupra coastei nord-vestice a Mării Negre.

Ce informații circulă la acest moment

Încă din aprilie, agenții de informații din Marea Britanie sfătuiau guvernul lor să sprijine forțele ucrainene în orice încercare viitoare de a „efectua recunoașteri pe plaja" din Kinburn Spit, notează și Forbes . Asta pentru a „identifica locații bune de debarcare pentru o forță de asalt mai mare pentru un viitor contraatac", au explicat agenții într-o prezentare care a fost ulterior dezvăluită presei.

Este posibil ca forțele ucrainene de operațiuni speciale, folosind bărci gonflabile, să fi început acțiuni de recunoaștere Kinburn Spit încă din septembrie. În octombrie, a circulat online o înregistrare video care ar fi înfățișat ultima navă mare rămasă în dotarea marinei ucrainene, nava amfibie Olefirenko, trăgând cu rachete asupra forțelor rusești de pe sau din apropierea țărmului.

Comandamentul de sud al armatei ucrainene și-a anunțat sâmbătă intenția de a elibera Kinburn. În decurs de o zi, pe internet au apărut videoclipuri care înfățișau probabil comandouri ucrainene care se îndreptau spre ea în bărci mici.

Dacă și când ucrainenii vor debarca în forță pe Kinburn, șansele ar trebui să le fie favorabile.

„Având în vedere recentele evoluții din Herson, aceasta se află în raza de acțiune a artileriei (ucrainene)", a explicat Mike Martin, membru al Departamentului de Studii de Război de la King's College din Londra.

„Rușilor le este foarte greu să reziste" în Herson și Nikolaev, a adăugat Martin. Kinburn Spit ar putea fi următoarea bucată de Ucraina la care ar putea fi nevoiți să renunțe.

(foto articol © Andrey Skaternoy | Dreamstime.com )


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...