ULTIMA ORĂ Omul din umbră al lui Putin trimis la Kaliningrad după ce Lituania a „închis ușa” Rusiei

ULTIMA ORĂ Omul din umbră al lui Putin trimis la Kaliningrad după ce Lituania a „închis ușa” Rusiei

Unul dintre cei mai importanți aliați ai președintelui Vladimir Putin a ajuns marți în exclava rusă Kaliningrad pentru a discuta despre securitatea națională, pe fondul unei dispute cu Lituania, care a oprit tranzitul feroviar de mărfuri vizate de sancţiuni UE, transmite Reuters.

Vladimir Putin si Nikolai PatrusevFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, va prezida o reuniune despre securitatea în nord-vestul Rusiei la Kaliningrad, potrivit agenției de știri de stat RIA, citată de Reuters.

Deplasarea, care include o discuție despre transport, a fost planificată înainte ca Vilnius să interzică tranzitul de bunuri sancționate de Uniunea Europeană pe teritoriul lituanian către și dinspre exclavă, invocând normele UE, potrivit RIA.

Lituania a declarat că interdicția privind tranzitul bunurilor sancționate pe teritoriul său este doar punerea în aplicare a sancțiunilor UE, parte a unei serii de măsuri menite să-l pedepsească pe președintele Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei.

Ministerul rus de externe l-a convocat marți pe ambasadorul UE la Moscova în legătură cu situația, despre care Kremlinul a declarat luni că este mai mult decât gravă.

Cine este Nikolai Patrușev - secretarul Consiliului rus de Securitate

Patrușev este unul dintre cei trei loiali lui Putin cu care acesta a lucrat încă din anii 1970 la Sankt Petersburg, când al doilea oraș al Rusiei se numea Leningrad.

Ceilalți doi apropiți ai lui Putin sunt șeful serviciului de securitate Alexander Bortnikov și șeful serviciilor de informații externe Serghei Naryshkin. Cei trei formează oamenii cei mai apropiați cu care Putin se sfătuiește.

Puțini dețin atât de multă influență asupra președintelui ca Nikolai Patrușev. Nu numai că a lucrat cu el în vechiul KGB în perioada comunistă, ci a condus și FSB (fostul KGB) din 1999 până în 2008.

În timpul unei reuniuni bizare a consiliului de securitate al Rusiei, cu trei zile înainte de invazie, Patrușev și-a susținut punctul de vedere conform căruia „obiectivul concret” al SUA este să destrame Rusia.

Nikolai Patrușev este primul care a instigat la luptă, iar Putin a părut să țină cont e sfaturile acestuia.

Lituania a restricționat tranzitul feroviar către Kaliningrad

​Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania, potrivit Agerpres.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /