ULTIMA ORĂ Prigojin se va muta în Belarus, iar dosarul penal deschis de Rusia împotriva sa va fi închis

ULTIMA ORĂ Prigojin se va muta în Belarus, iar dosarul penal deschis de Rusia împotriva sa va fi închis

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se va muta în Belarus, iar dosarul penal deschis împotriva sa pentru că a făcut apel vineri la o revoltă armată va fi închis, spune Kremlinul, potrivit Reuters, în timp ce mercenarii care nu au luat parte la „marșul dreptății” vor semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Evgheni Prigojin alături de luptători ruși din BahmutFoto: Captura Telegram

Prigojin se mută în Belarus, după revolta militară

Șeful forței mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, se va muta în Belarus în baza unui acord negociat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko pentru a pune capăt revoltei armate pe care Prigojin a condus-o împotriva conducerii militare a Rusiei, a anunțat sâmbătă Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Lukașenko s-a oferit să medieze, cu probarea președintelui rus Vladimir Putin, pentru că îl cunoaște personal pe Prigojin de aproximativ 20 de ani.

Reamintim că biroul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko a declarat sâmbătă că a negociat un acord cu liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acceptat să detensioneze situația din Rusia.

Ulterior, Evgheni Prigojin a confirmat că a fost de acord cu oprirea rebeliunii din Rusia, cu condiția garantării siguranței mercenarilor. Până în acest moment nu se știa ce presupune acordul convenit între șeful Wagner și Lukașenko.

Rusia l-a acuzat pe șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, că a făcut apel vineri la o revoltă armată, după ce a susținut, fără a furniza dovezi, că liderii militari ai Rusiei au ucis 2.000 dintre luptătorii săi și a promis că va opri ceea ce el a numit „răul”.

În timp ce o confruntare de lungă durată între el și Ministerul Apărării a ajuns la un punct culminant, ministerul a declarat că acuzațiile lui Prigojin „nu sunt adevărate, ci o provocare informațională”.

Prigojin a spus că acțiunile sale nu au echivalat cu o lovitură de stat militară, însă serviciul de securitate FSB al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva lui sub acuzația că a făcut apel la o revoltă armată.

Într-un discurs televizat, sâmbătă, Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin că a „trădat” Rusia din cauza „ambițiilor sale excesive”. El a promis că „nu va lăsa” un nou „război civil” să aibă loc în Rusia și a promis măsuri „ferme” împotriva „amenințării mortale”făcute de armata Wagner.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”