ULTIMA ORĂ Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit pe unii dintre soldații săi

ULTIMA ORĂ Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit pe unii dintre soldații săi

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că i-a otrăvit pe unii dintre militarii săi în zona controlată de ruși a regiunii Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, la sfârșitul lunii iulie, relatează Reuters.

Centrala nucleară de la Zaporojie văzută din satelitFoto: Dreamstime.com

Un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei a spus, ca reacție, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de forțele ruse care au consumat conserve de carne expirată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că un număr de militari ruși au fost duși la un spital militar cu semne de otrăvire gravă pe 31 iulie. Testele au arătat prezența în corpul acestora a unei substanțe toxice, toxina botulinică de tip B, se arată în comunicat.

„Cu privire la terorismul chimic sancționat de regimul (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregătește dovezi justificative cu rezultatele tuturor analizelor”, a spus ministerul într-un comunicat.

Comunicatul nu spune câți militari au suferit sau care este starea lor acum. Nu spune nici care sunt „dovezile”.

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate provoca botulism atunci când este ingerată în produse alimentare contaminate anterior, dar poate avea și utilizări medicale.

Reacția Ucrainei privind acuzațiile de otrăvire

Ministerul Apărării al Ucrainei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters, dar consilierul Ministerului de Interne Anton Gerașcenko a comentat acuzația rusă prin Telegram.

„Departamentul (ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de conservele de carne expirate, în care se găsește adesea toxina botulinică. Forțele de ocupație s-au plâns masiv de rațiile expirate încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina”, a spus el.

Ministerul rus al Apărării a declarat că efectuează o investigație suplimentară asupra unui incident în care Volodimir Saldo, care a fost pus șef la administrația regională Herson, regiune ocupată de ruși, s-a îmbolnăvit.

Saldo, un fost primar al orașului Herson, care a fost numit să conducă regiunea cu același nume, când trupele ruse au invadat-o la începutul lunii martie, s-a îmbolnăvit la începutul lunii august.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro