ULTIMA ORĂ Rusia ameninţă România! „Dacă avioane F-16 folosite de Ucraina decolează de pe teritoriul românesc, Moscova va considera că țara participă la conflict şi va lua măsuri”

ULTIMA ORĂ Rusia ameninţă România! „Dacă avioane F-16 folosite de Ucraina decolează de pe teritoriul românesc, Moscova va considera că țara participă la conflict şi va lua măsuri”

Rusia avertizează că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul” României, Slovaciei și Poloniei „va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”, relatează News.ro.

Avioane F-16Foto: Inquam Photos / George Calin

Recent, purtătoarea de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”.

Astăzi, 13 decembrie, în cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”, arată Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Site-ul MAE rus a publicat intervenţia de miercuri de la OSCE a ambasadorului Konstantin Gavrilov, în care acesta reiterează atacurile Moscovei la adresa SUA şi a Occidentului prezente tot mai des şi în discursurile propagandistice ale liderului de la Kremlin, potrivit căruia Occidentul reprezintă o ameninţare existenţială la adresa Rusiei.

„Statele Unite ale Americii şi sateliţii săi continuă să genereze ameninţări la adresa securităţii la frontierele noastre vestice. Natura agresivă a politicii lor nu mai este ascunsă în spatele formulării unor doctrine militare exclusiv defensive. În doctrinele naţionale şi de coaliţie ale statelor NATO, se consolidează pretenţiile de dominaţie globală şi regională, care urmează să fie obţinute prin utilizarea forţei militare”, a declarat Konstantin Gavrilov.

„Am auzit deja comentarii potrivit cărora, în condiţiile unei distrugeri semnificative a structurii aerodromurilor ucrainene, avioanele de luptă tactice F-16 transferate forţelor armate ucrainene pot efectua ieşiri din bazele aeriene din Polonia, România şi Slovacia. Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor state membre NATO va fi considerată de Moscova ca o participare a acestora la conflictul din Ucraina şi va forţa Rusia să riposteze” - a continuat diplomatul rus.

„Se ajunge în punctul în care Statele Unite au început deja să manipuleze în mod deschis subiectul unei confruntări între armatele a două puteri nucleare. Aşa credeţi că ar trebui să fie asigurată securitatea internaţională?”, a întrebat retoric trimisul rus, aducând astfel în discuţie subiectul ameninţării nucleare la care Moscova recurge periodic.

Gavrilov a reiterat la OSCE poziţia lui Vladimir Putin exprimată recent că Ucraina nu ar trebui să mai existe ca stat: „Implicarea cu sânge rece a ţărilor UE şi NATO în evenimentele din Ucraina nu a adus regimului de la Kiev rezultatele dorite, ci doar a îmbogăţit complexul militar-industrial american. După cum a declarat preşedintele rus Vladimir Putin: "Ucraina nu are o bază, o ideologie, o industrie şi bani proprii, ceea ce înseamnă că nu are niciun viitor".

Aceasta este consecinţa vărsării de sânge provocate de Occident în urmă cu zece ani şi apoi a refuzului Kievului de a negocia, impus de manipulatorii săi anglo-saxoni. Dar când păpuşarii occidentali se vor trezi din frenezia lor militară, ei trebuie să realizeze că o soluţionare cuprinzătoare a conflictului din Ucraina depinde de abordarea cauzelor sale profunde” - a afirmat Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară şi controlul armelor.

Centru european de instruire pe aeronave F-16

În cadrul ședinței CSAT de pe 6 iulie „a fost analizată” „crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16”.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, transmitea atunci administrația prezidențială.

România a inaugurat luna trecută la Baza Aeriană 86 Feteşti un centru european de instruire pentru pilotarea aeronavelor F-16. Acesta va pregăti piloţi români pentru operarea aeronavelor F-16 care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale României, dar şi piloţi din aviaţii aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina.

Rusia închide Consulatul României de la Rostov-pe-Don

Reamintim că Rusia închide Consulatul României de la Rostov-pe-Don, după ce guvernul rus a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a denunța acordul privind deschiderea acestuia consulat.

„În conformitate cu articolul 37 din Legea federală „Cu privire la tratatele internaționale ale Federației Ruse”, acceptați propunerea Ministerului rus al Afacerilor Externe de a denunța acordul dintre guvernul Federației Ruse și guvernul României privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don din data de 22 septembrie 2005”, se arată în documentul publicat pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice.

Hotărârea de Guvern prin care Consulatul general fusese deschis a apărut în 2004, când premier era Adrian Năstase și avea prevăzute 5 posturi: 1. consul general; 2. consul; 3. funcţionar consular; 4. secretar dactilo-contabil și 5. şofer intendent.

Decizia Moscovei vine în contextul în care relaţiile dintre România şi Rusia au devenit extrem de tensionate după ce Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie 2022, Bucureștiul condamnând vehement agresiunea rusă.

În 8 iunie, Ministerul de Externe al României a anunțat deciziei autorităţilor de la Bucureşti de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă. Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România a fost redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%, preciza MAE.

La începutul lunii august, Moscova a introdus, ca represalii, cote pentru numărul de membri ai personalului instituţiilor diplomatice şi consulare ale României în Rusia.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?