ULTIMA ORĂ Rusia „aproape a finalizat” pregătirea pentru ofensivă/Numărul trupelor ar fi depășit 127.000 de militari la frontieră/Rachetele Iskander amplasate la graniță pot lovi Kievul

ULTIMA ORĂ Rusia „aproape a finalizat” pregătirea pentru ofensivă/Numărul trupelor ar fi depășit 127.000 de militari la frontieră/Rachetele Iskander amplasate la graniță pot lovi Kievul

Ucraina a avertizat că Rusia „aproape a finalizat” comasarea forțelor militare care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, crescând astfel temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment, relatează CNN .

Potrivit celui mai recent raport al Ministerului ucrainean al Apărării, consultat de CNN, Rusia a desfășurat până acum peste 127.000 de militari în regiune.

„Puterea totală a grupului terestru al Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de trupe. Împreună cu componenta de navală și aeriană, numărul total al personalului militar este de peste 127.000 de soldați”, se arată în evaluarea Kievului.

Raportul denumește situația drept „dificilă” și susține că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

De asemenea, acțiunile Rusiei sunt „menite să limiteze capacitățile Statelor Unite”, se arată în raport, „pentru a asigura securitatea pe continentul european”.

Evaluarea vine în contextul în care trei runde de discuții diplomatice dintre Occident și Rusia, ce aveau scopul de a reduce tensiunile, au eșuat săptămâna trecută.

Informațiile militare ucrainene indică faptul că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și de est la granița de vest „în mod permanent”. La sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate” la graniță, iar conform Kievului, această comasare de forțe „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Noul raport mai arată că Moscova sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de trupe ce fac parte din personalul militar propriu în regiunea Donbas. Rusia neagă că ar avea forțe în estul Ucrainei.

Totodată, activitatea informațională a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat la rândul său, se mai arată în raport, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Armata ucraineană a mai transmis că Rusia ar putea folosi rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, precizând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale de tip «Iskander» au fost transferate la graniță”.

La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea Ucrainei există 36 de lansatoare Iskander, mai susține Kievul.

Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza în prezent inclusiv capitala Kiev, mai indică Ministerul ucrainean al Apărării.

Sursa foto: Russian Defense Ministry


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?