ULTIMA ORĂ Rușii au încercat să-l asasineze pe generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev

ULTIMA ORĂ Rușii au încercat să-l asasineze pe generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev

Autoritățile ucrainene afirmă că au dejucat o tentativă a serviciilor speciale ruse de a-i asasina pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov și generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, relatează Ukraîinska Pravda .

Generalul Kirilo BudanovFoto: president.gov.ua

„Serviciul de Securitate (SBU) a prevenit o serie de asasinate contractuale ale reprezentanților celei mai înalte conduceri militaro-politice și ale personalităților publice din Ucraina. Atacatorii se pregăteau pentru eliminarea fizică a ministrului Apărării și a șefului Direcției Principale de Informații a statului nostru, precum și a unui cunoscut activist ucrainean”, afirmă un comunicat remis presei de SBU.

Acesta precizează că autoritățile ucrainene au reținut un „agent inamic” căruia Rusia i-a promis până la 150.000 de dolari pentru asasinarea fiecăruia dintre oficialii aflați pe lista de ținte a Moscovei.

„Potrivit materialelor anchetei, un rezident recrutat al regiunii Lugansk, care din 2014 a luat parte la ostilitățile de partea țării agresoare în rândurile așa-numitei 'miliții populare' a 'LNR' (n.r. așa-zisa Republică Populară Lugansk), a fost însărcinat cu organizarea crimelor”.

SBU afirmă că în luna mai a acestui an acesta a atras un „executant” - un cetățean ucrainean care locuiește în Kiev - care să realizeze asasinatele. Agenții ucraineni afirmă că ambii bărbați au fost arestați în Kovel, un oraș din nord-vestul țării.

Cine este generalul Kirilo Budanov

În calitate de șef al serviciului de informații militare al Ucrainei, Budanov a devenit unul dintre cei mai cunoscuți ofițeri ucraineni în Occident după izbucnirea războiului pe 24 februarie, acordând mai multe interviuri unor publicații occidentale prestigioase.

Generalul Budanov este cel care la jumătatea lunii mai avertiza că Ucraina nu va renunța niciodată la Insula Șerpilor, aflată la momentul respectiv sub ocupație rusă după ce forțele de invazie au capturat-oîncă din prima zi a războiului.

„Acesta este un punct important din punct de vedere strategic pentru a deschide rute maritime comerciale, a importa arme și a exclude orice posibile acțiuni militare rusești pe teritoriul Transnistriei, din care să poată ataca partea de vest a Ucrainei”, explica el la momentul respectiv.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în cele din urmă retragerea trupelor sale de pe insula aflată în Marea Neagră în data de 30 iunie. Ucrainenii și-au ridicat din nou steagul pe Insula Șerpilor câteva zile mai târziu.

Tot Kirilo Budanov este cel care afirma la începutul lunii mai că războiul se va încheia doar cu moartea președintelui rus Vladimir Putin.

„El este un criminal de război pentru întreaga lume. Acesta este sfârșitul său, el s-a încolțit singur. Nu vă faceți griji, Ucraina va câștiga”, a asigurat acesta pe 3 mai într-un interviu acordat revistei The New Voice of Ukraine.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...