ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”!/Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”!/Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

Explozia ce a avut loc marți în Crimeea ar putea fi mai importantă decât ar putea părea la prima vedere, sugerând că ucrainenii ar încerca să taie rutele de aprovizionare rusești în Crimeea.

Explozie in apropierea satului Maiske din CrimeeaFoto: Captura video

Analistul militar Chris Owen explică pe pagina sa de Twitter că noua explozie ar fi avut loc în apropierea satului Maiske, la 21 kilometri est de importantul nod feroviar de la Djankoi.

Rușii au declarat deja că este vorba de o explozie de muniții, lucru despre care Owen spune că este clar din înregistrările video distribuite de mai multe persoane.

„În funcție de locul exact în care a avut loc explozia, aceasta ar putea avea o importanță strategică majoră. Singura cale ferată directă între Rusia și Crimeea trece prin Maiske (cea mai apropiată gară pentru pasageri se află în satul Azovske alăturat)”, afirmă analistul militar.

„Este prin urmare posibil ca această explozie să fi tăiat una dintre principalele rute în Crimeea și sudul Ucrainei. Ea va fi în mod deosebit de dificil de reparat dacă muniții au fost împrăștiate pe o zonă mai largă”, subliniază el.

Owen amintește de atacul cu sisteme HIMARS efectuat de ucraineni pe 29 iulie împotriva unui depozit de muniții din satul Brîlivka aflat pe axa Djankoi-Herson, analistul speculând la momentul respectiv că este posibil ca atacul să îi facă pe ruși să își mute depozitele și punctele de descărcare a muniției mai în spatele frontului, pentru a ieși din raza de acțiune a lansatoarelor multiple de rachete primite de Kiev din Statele Unite.

Efectele sistemelor HIMARS asupra rutelor de aprovizionare rusești

„Djankoi nu poate fi lovit de rachetele GMLRS pe care Ucraina le trage în prezent cu sistemele sale HIMARS. Așadar, depozitul de la Maiske ar putea conține muniție despre care rușii sperau acum că nu poate fi lovită de ucraineni”, explică analistul militar.

„După cum au notat și alții, acest tip de distanță reduce cu mult frecvența cu care Rusia își poate reaproviziona trupele de pe front - de exemplu, Maiske se află la 233 de kilometri de Herson, un drum de 4 ore cu mașina. Astfel că simplul fapt de a rămâne în afara razei sistemelor HIMARS plasează restricții asupra rușilor”, adaugă Owen.

Mai mulți experți și analiști militari contactați de jurnaliștii de investigație de la Meduza au explicat la rândul lor că una dintre soluțiile pe care forțele armate ruse le-ar putea adopta pentru a-și feri liniile de aprovizionare de atacurile cu sisteme HIMARS ar fi mutarea depozitelor și a centrelor de descărcare în spatele frontului.

Aceștia au notat de asemenea că mutarea respectivă ar duce la lungirea semnificativă a liniilor de aprovizionare rusești și reducerea numărului de transporturi ce pot fi efectuate zilnic.

Suspiciuni că exploziile din Crimeea sunt provocate de sabotori ucraineni

Chris Owen mai spune că nu este imposibil ca explozia de muniții de la Maiske să fi fost un accident ținând cont că Rusia a utilizat deja cantități enorme de muniții și acum se bazează pe stocuri mai vechi ce tind să fie mai instabile.

„Accidentele sunt chiar posibilie, mai ales datorită faptului că rușii se bazează pe munca manuală” pentru încărcarea și descărcarea munițiilor, mai spune acesta.

Analistul militar mai spune însă că o altă explozie a fost raportată la o stație din Djankoi deși aceasta nu a fost deocamdată geolocalizată independent. Ea ar putea avea legătură cu calea ferată principală Simferopol-Djankoi-Melitopol care, spre deosebire de cea care trece prin Maiske, este electrificată.

„Nu pare o coincidență că ambele au avut loc în aceeași dimineață”, afirmă Owen, adăugând că exploziile ar putea fi rezultatul unei acțiuni coordonate a saborotilor ucraineni pentru a paraliza transporturile feroviare către Crimeea.

Noile explozii din Crimeea au avut loc la o săptămână după cele de la baza aeriană rusească din Novofedorivka, aflată în vestul peninsulei, dovezile disponibile până în prezent sugerând că acestea au fost provocate de o unitate specială de sabotori ucraineni.

Mihailo Podolyak, consilier al presedintelui Volodimir Zelenski, a spus despre incident ca este o „demilitarizare in actiune”, indicand ca exploziile nu au fost accidentale. Liderull tatarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, a descris, de asemenea, exploziile ca fiind o „lovitura” care a putut fi auzita „pana departe in stepa”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa