ULTIMA ORĂ Shinzo Abe a murit

ULTIMA ORĂ Shinzo Abe a murit

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit vineri, după ce a fost împuşcat în timp ce susținea un discurs la un eveniment electoral din oraşul Nara, relatează BBC . S-au auzit două focuri de armă înainte ca fostul premier, 67 de ani, să se prăbușească. Medicii au încercat în zadar să-l salveze pe fostul premier care a fost împușcat în gât și în piept. Atacatorul a fost reținut și ar fi folosit o armă artizanală, potrivit Reuters. Campania electorală a fost suspendată însă guvernul de la Tokyo nu a luat încă o decizie cu privire la scrutin.

Shinzo Abe a muritFoto: Captura YouTube

UPDATE 12:46 Hidetada Fukushima, profesor de medicină de urgență la Spitalul Universității de Medicină din Nara, a declarat că Shinzo Abe a suferit două răni în partea din față a gâtului, la o distanță de aproximativ 5 cm. Unul dintre gloanțe a pătruns în inimă. Acesta a precizat că au efectuat transfuzii de sânge, dar în cele din urmă nu au reușit să oprească hemoragia, notează The Guardian.

Shinzo Abe a murit

11:58 Shinzo Abe a murit, potrivit presei japoneze citate de BBC.

Shinzo Abe, 67 de ani, a fost unul dintre cei mai longevivi premieri ai Japoniei. El a deținut această funcție în perioada 2006-2007 și în 2012-2020.

11:58 Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a ocupat funcția în 2006 timp de un an și apoi din nou din 2012 până în 2020, înainte de a demisiona invocând motive de sănătate. Cât timp a fost în funcție, el a promovat politici belicoase în domeniul apărării și al politicii externe și a căutat mult timp să modifice constituția pacifistă a Japoniei de după război, scrie BBC . De asemenea, a promovat o politică economică care a devenit cunoscută sub numele de „Abenomics”, bazată pe relaxare monetară, stimulente fiscale și reforme structurale. El a fost succedat de aliatul său apropiat din partid Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

11:49Percheziții la domiciliul atacatorului.

09:52Noi imagini video cu momentul în care Shinzo Abe este împușcat, în timp ce susținea un discurs electoral.

Imagini impact emoțional.

09:47Potrivit unor surse citate de un lider politic, fostul premier ar fi supus unei transfuzii. El a fost împușcat în gât și în piept și a pierdut foarte mult sânge.

8.56 Shinzo Abe este „în stare critică” după atentatul de vineri asupra sa, a anunțat premierul Fumio Kishida într-o conferință de presă.

El a adăugat că medicii „luptă să-i salveze viața” fostului premier.

Kishida, care și-a întrerupt acțiunile planificate și a revenit de urgență la Tokyo, a declarat că țara „încearcă să înțeleagă această situație grea” și a spus că autoritățile vor „lua măsurile adecvate pentru a gestiona situația”.
„Acesta nu este un act care să poată fi iertat”, a spus Kishida.

08:49 NHK a publicat imagini cu presupusul autor al atacului.

Amintim că poliția a arestat un bărbat de 41 de ani, fost membru al forțelor maritime.

UPDATE 08:20 Suspectul care l-a împușcat vineri pe Shinzo Abe este membru al Forțelor de Autoapărare Maritimă și ar fi folosit o armă pe care se pare că și-a confecționat-o singur, potrivit televiziunii publice japoneze NHK, care citează poliția, scrie Fuji TV citată de The Guardian.

UPDATE 08:05 Poliția l-a arestat pe Yamagami Tetsuya, un locuitor din Nara în vârstă de 40 de ani, în legătură cu împușcarea fostului prim-ministru Shinzo Abe, potrivit postului public de televiziune NHK, citând surse din poliție, transmite CNN . Bărbatul nu a încercat să fugă, a precizat NHK. El este reținut pentru interogatoriu la secția de poliție Nara Nishi.

O înregistrare video difuzată de NHK arată momentele din jurul prăbușirii lui Abe, cu o bubuitură puternică care a stârnit strigăte înainte ca poliția să se lupte cu un bărbat la pământ, în apropierea locului unde se afla fostul prim-ministru.

UPDATE 07:55 CNN scrie de asemenea despre unda de șoc provocată de împușcarea fostului premier japonez, având în vedere că țara are una dintre cele mai scăzute rate de infracțiuni comise cu arme de foc din lume, datorită legilor extrem de stricte privind controlul armelor de foc. În 2018, Japonia a raportat doar nouă decese cauzate de arme de foc, comparativ cu 39.740 în acel an în Statele Unite. Conform legilor japoneze privind armele de foc, singurele arme permise la vânzare sunt puștile de vânătoare și puștile cu aer comprimat – armele de mână sunt interzise. Dar obținerea acestora este un proces lung și complicat care necesită un efort intens – și multă răbdare.

Pentru a cumpăra o armă de foc în Japonia, potențialii cumpărători trebuie să participe la un curs de o zi întreagă, să treacă un test scris și un test la poligonul de tragere cu o precizie de cel puțin 95%. De asemenea, trebuie să se supună unei evaluări a sănătății mintale și unor teste antidrog, precum și unei verificări riguroase a antecedentelor – inclusiv o analiză a cazierului lor judiciar, a datoriilor personale, a implicării în crima organizată și a relațiilor cu familia și prietenii.

În 2019, se estimează că doar 310.400 de arme erau deținute de civili în Japonia, într-o țară cu 125 de milioane de locuitori. În 2007, primarul orașului Nagasaki din sudul Japoniei, Iccho Ito, a murit după ce a fost împușcat de cel puțin două ori în spate de un presupus gangster. De atunci, Japonia și-a înăsprit și mai mult legea privind controlul armelor, impunând pedepse mai mari pentru infracțiunile cu arme de foc comise de membrii bandelor de crimă organizată.

UPDATE 07:50 Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că starea fostului premier nu este cunoscută și a adăugat că premierul Fumio Kishida, care se afla într-un turneu de evenimente oficiale, a fost informat imediat. Kishida se va întoarce de urgență la biroul său și este programat să vorbească în cursul zilei de astăzi. Miniștrii japonezi din diferite părți ale țării au fost instruiți să se întoarcă imediat la Tokyo, a precizat Matsuno. Ministerele și agențiile relevante au organizat o reuniune pentru a face față situației: „Un astfel de comportament barbar este inacceptabil din orice motiv și îl condamnăm cu fermitate. Guvernul va lua toate măsurile posibile pentru a face față situației”, a declarat Matsuno, citat de The Guardian .

UPDATE 07:48 Japonia are o toleranță aproape zero în ceea ce privește deținerea de arme de foc – o abordare care, potrivit experților, contribuie la rata extrem de scăzută a infracțiunilor comise cu arme de foc. În Japonia au fost raportate șase decese cauzate de arme de foc în 2014, potrivit Agenției Naționale de Poliție, iar numărul acestora depășește rareori 10, într-o țară cu 126 de milioane de locuitori. În 2006, doar două persoane au fost ucise în atacuri cu arme de foc, transmite The Guardian . Legea din 1958 privind deținerea de săbii și arme de foc prevede următoarele: „Nimeni nu trebuie să dețină o armă de foc sau arme de foc sau o sabie sau săbii”. Printre puținele excepții se numără puștile de vânătoare și de sport. Chiar și în acest caz, viitorii proprietari trebuie să participe la cursuri și să treacă examene scrise și practice. Ei trebuie apoi să se supună unor evaluări psihologice pentru a se stabili dacă sunt apți să dețină o armă de foc. Verificările de fond ale poliției sunt exhaustive și implică chiar și interogarea rudelor proprietarilor de arme de foc.

Deținerea de arme de mână de către civili este interzisă. Cele câteva încălcări raportate în mass-media implică, de obicei, membri ai sindicatelor criminale yakuza din țară. Potrivit poliției, în 2020 au avut loc 21 de arestări pentru utilizarea armelor de foc, dintre care 12 au fost legate de bande, potrivit Nikkei Asia.

UPDATE 07:37 Apar informații contradictorii despre starea în care se afla Shinzo Abe în timp ce era transportat la spital. CNN transmite, citând tot televiziunea publică japoneză NHK care invocă surse din poliție, faptul că fostul premier japonez era conștient și reacționa în timp ce era transportat la spital. O fotografie aeriană din orașul Nara de vineri îl arată pe Abe fiind transportat la spital cu un elicopter. Abe este văzut întins pe o targă, înconjurat de mai multe persoane.

UPDATE 07:26 Shinzo Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a demisionat în 2020, invocând motive de sănătate. El a dezvăluit ulterior că a suferit o recidivă a colitei ulcerative, o boală intestinală, conform BBC. El a fost succedat de aliatul său apropiat de partid Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

UPDATE 07:24 Abe a fost împușcat de două ori, iar al doilea glonț l-a lovit în spate, notează BBC.

ACTUALIZARE 7.24 Un oficial de la Departamentul de Pompieri din Nara a confirmat pentru CNN că Shinzo Abe este în stop cardiorespirator.

UPDATE 07:21 Nu au fost oferite actualizări cu privire la starea lui Abe de la incidentul care a avut loc în urmă cu aproape două ore. Presa japoneză folosește adesea termenul „în stare de stop cardio-respirator” pentru a descrie situațiile în care victima nu mai este în viață, dar un medic nu a semnat încă certificatul de deces, explică The Guardian . Nu este clar în acest moment dacă acest lucru s-a întâmplat în cazul lui Abe.

UPDATE 07:16 Statele Unite sunt „întristate și șocate” de împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe, a declarat vineri ambasadorul american Rahm Emanuel:

  • „Abe-san a fost un lider remarcabil al Japoniei și un aliat de neclintit al Statelor Unite. Guvernul SUA și poporul american se roagă pentru bunăstarea lui Abe-san, a familiei sale și a poporului japonez”, a declarat ambasadorul SUA într-un comunicat.

UPDATE 07:13 Se pare că Abe suferă de ”insuficiență cardiacă”, situație în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului, ami relatează The Guardian. Potrivit Associated Press, termenul este folosit uneori de către oficialii din Japonia pentru a descrie situațiile în care victimele nu mai sunt în viață, dar înainte de a se face o declarație oficială de deces.

UPDATE 07:11 Abe a fost trimis la un spital și pare să nu aibă semne vitale, potrivit unui departament local de pompieri, a relatat televiziunea publică japoneză NHK. Poliția a arestat un bărbat suspect la fața locului, potrivit NHK. Abe se afla în orașul Nara, din vestul Japoniei, unde ținea un discurs de campanie înaintea alegerilor pentru camera superioară din această duminică, când s-au auzit focuri de armă. Televiziunea publică NHK a difuzat imagini care îl arată pe Abe prăbușit pe stradă, cu mai mulți agenți de securitate alergând spre el. Abe se ținea de piept când s-a prăbușit, iar cămașa sa era pătată de sânge.

UPDATE 07:04 Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a descris atacul ca fiind „de neiertat”, adăugând că premierul Fumio Kishida și-a anulat opririle de campanie în nord-estul Japoniei și se întorcea la sediul central al Partidului Liberal Democrat din Tokyo, transmite The Guardian .

Agenţia de presă Kyodo a relatat că fostul premier a fost împușcat. Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă, relatează Reuters. Potrivit NHK, Abe a fost împușcat din spate.

Postul de televiziune a precizat că un suspect a fost arestat, potrivit BBC .

Fostul guvernator al regiunii Tokio, Yoichi Masuzoe a scris pe Twitter că Abe este în stop cardiorespirator, termen folosit adesea în Japonia înainte de declararea decesului.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…