ULTIMĂ ORĂ Tajani va discuta azi cu liderii grupurilor din PE despre situația Laurei Codruța Kovesi

ULTIMĂ ORĂ Tajani va discuta azi cu liderii grupurilor din PE despre situația Laurei Codruța Kovesi

Antonio Tajani va avea discutii cu liderii grupurilor politice din PE despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruta Kovesi. Presedintele Parlamentului European a precizat, intr-un mesaj pe Twitter, ca institutia sustine candidatura fostei sefe a DNA pentru functia de procuror-sef european.

"Ingrijorat de informatiile despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruta Kovesi. Parlamentul European inca sustine acest candidat pentru functie de procuror-sef european. Voi ridica aceasta problema la intalnirea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor politice din PE", a scris Antonio Tajani, vinerea trecuta, pe Twitter.

Critici legate masura punerii sub control judiciar a Codrutei Kovesi au fost si din partea altor eurodeputati. De exemplu, Manfred Weber, candidatul PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, a exprimat preocupare in legatura cu procedurile care o vizeaza pe fostul procuror-sef al DNA, avertizand ca ar putea cere o dezbatere in viitoarea legislatura a Parlamentului European.

Totodata, mai multi eurodeputati, printre care si cativa din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini si Ana Gomes, au criticat, saptamana trecuta, prin mesaje pe Twitter, masura controlului judiciar dispusa de Sectia de anchetare a magistratilor in cazul Kovesi, candidat la sefia Parchetului UE.

Nu in ultimul rand, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a spus ca este crucial ca toti candidatii inscrisi pentru sefia Parchetului European, printre care se numar si Laura Codruta Kovesi, sa fie tratati corect si sa poata participa la toti pasii procedurii de selectie.

Oficialul european a adaugat ca CE urmareste "cu mare ingrijorare" evolutiile privind statul de drept in Romania, atragand atentia ca tara noastra trebuie "sa se reintoarca pe drumul reformei" in justitie.

In replica, eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a dat un mesaj liderul ALDE european, Guy Verhofstadt si liderului grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber, spunandu-le acestora ca s-a saturat de dublul lor standard si de faptul ca "si permit sa dea ordine sistemului de justitie din Romania".

De asemenea, euroalesul ALDE Renate Weber a transmis, marti, o scrisoare catre presedintele Parlamentului European Antonio Tajani si colegilor europarlamentari in care le-a spus ca nu mai pot fi acceptate dublul standard si limbaj ale liderilor europeni, atunci cand vine vorba despre statul de drept.

Pe 27 martie a avut loc a doua runda negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-sef european, functie pentru care candideaza si Laura Codruta Kovesi, care insa nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmeaza doua runde de negocieri intre echipa PE si Consiliu, pe 4 si 10 aprilie.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestatia Laurei Codruta Kovesi impotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de catre procurorii Sectiei de anchetare a magistratilor. 
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…