ULTIMA ORĂ UE și SUA anunță că mai multe bănci rusești vor fi tăiate de la SWIFT

ULTIMA ORĂ UE și SUA anunță că mai multe bănci rusești vor fi tăiate de la SWIFT

Țările occidentale au adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei, hotărând în special excluderea a numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift, a anunțat sâmbătă noapte guvernul german.

Sistemul bancar SWIFTFoto: Dreamstime.com

Sunt vizate „toate băncile ruse deja sancționate de comunitatea internațională, precum și alte instituții, dacă va fi necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui țară prezidează în prezent grupul G7.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia și Comisia Europeană.

Angajamentul liderilor occidentali

  • "Noi, liderii Comisiei Europene, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada și Statele Unite condamnăm războiul declanșat de Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei.
  • Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei.
  • Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin.
  • Săptămâna trecută, pe lângă eforturile noastre diplomatice și munca colectivă de a ne apăra propriile granițe și de a ajuta guvernul și poporul ucrainean în lupta lor, noi, precum și ceilalți aliați și parteneri din întreaga lume, am impus măsuri severe instituțiilor cheie, băncilor și arhitecților acestui război, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin.
  • Pe măsură ce forțele ruse își lansează asaltul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre. Vom implementa aceste măsuri în zilele următoare, a anunțat șefa Comisiei Europene", se arată în declarația statelor menționate, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Măsurile împotriva Rusiei

Au fost decis următoarele măsuri:

  • "În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.
  • În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre.
  • În al treilea rând, ne angajăm să acționăm împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să obțină acces la sistemele noastre financiare".


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani