ULTIMA ORĂ Un mare exportator de petrol și gaze, primul aliat al lui Putin care se delimitează de Rusia!

ULTIMA ORĂ Un mare exportator de petrol și gaze, primul aliat al lui Putin care se delimitează de Rusia!

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, a anunțat miercuri că țara sa nu va risca încălcarea sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei ca să nu se expună la rândul ei unor penalități secundare.

Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSCFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

„Sancțiunile sunt sancțiuni, nu ar trebui să le încălcăm”, a declarat acesta în cadrul unei interviu acordat televiziunii Rossiya-24 de la Moscova.

Tokayev a explicat că cooperarea economică dintre Kazahstan și Federația Rusă va avea loc în cadrul regimului de sancțiuni deoarece nu vrea să-și expună țara la sancțiuni secundare occidentale dacă permite companiilor rusești să ocolească restricțiile.

Kazahstanul este la rândul său un exportator important de petrol și gaze naturale.

Tokayev a asigurat totuși că Kazahstanul nu se va retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia, și Uniunea Economică Eurasiatică, respingând zvonurile în acest sens.

Vladimir Putin l-a ajutat pe Tokayev să rămână la putere

În luna ianuarie a acestui an Rusia a trimis trupe de „menținere a păcii” în Kazahstan în contextul protestelor antiguvernamentale fără precedent izbucnite în țara de la granița sa de sud.

Mulți analiști au considerat la momentul respectiv că gestul liderului de la Kremlin a reprezentat o afirmare a sprijinului acordat lui Tokayev în detrimentul predecesorului său Nursultan Nazarbaev împotriva căruia era îndreptată furia majorității protestatarilor.

De altfel, Tokayev a folosit protestele drept pretext pentru a-l trage pe linie moartă pe fostul șef de stat care a condus Kazahstanul cu o mână de fier între 1990 și 2019, preluând șefia puternicului Consiliu de Securitate al țării de la acesta, reducându-i prerogativele și înlăturând membri ai familiei sale din funcții cheie.

La 81 de ani, Nazarbaev era în continuare considerat cel mai puternic politician din ţară, deşi și-a dat demisia din funcția de președinte în 2019. Experții au văzut gesturile lui Tokayev drept o trădare neașteptată ținând cont că Nazarbaev l-a ales drept succesor al său.

Putin și Tokayev în timpul unei întâlniri la Moscova după reprimarea protestelor din Kazahstan (FOTO: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images)

Kazahstanul a oferit Ungariei gaze naturale

Înlăturarea lui Nursultan Nazarbaev din structurile de putere ale Kazahstanului a fost consfințită la începutul lunii iunie printr-un referendum organizat de succesorul său.

Printre altele, noua versiune a Constituției țării ar urma să nu îi mai acorde lui Nazarbaev titlul de „părinte al naţiunii” în timp ce un alt amendament prevede că apropiaţii conducătorilor nu pot deţine funcţii guvernamentale importante - o măsură care vizează evident familia fostului şef al statului.

În mod interesant, la începutul lunii mai guvernul lui Tokayev s-a oferit să livreze Ungariei gaze naturale și petrol în contextul în care Budapesta s-a opus embargoului dorit de UE asupra importurilor energetice rusești din cauza dependenței sale puternice față de acestea.

Oferta a fost făcută în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan a ministrului ungar de Externe Péter Szijjártó.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?