ULTIMA ORĂ Vaccinul AstraZeneca a avut o eroare de fabricaţie, anunţă compania

ULTIMA ORĂ Vaccinul AstraZeneca a avut o eroare de fabricaţie, anunţă compania

AstraZeneca şi Universitatea Oxford au recunoscut miercuri, într-un comunicat, o eroare de fabricaţie ce ar putea pune la îndoială rezultatele preliminare ale studiilor clinice anunţate luni, relatează cbc.ca.

Unele sticluţe din care a fost administrat serul nu au avut aceeaşi concentraţie de vaccin ca celelalte, astfel că unii voluntari au primit doze mai mici. Circa 2.741 de voluntari au primit o primă doză la jumătate din concentraţie, în timp ce a doua doză a fost completă. 
În mod suprinzător s-a descoperit că aceştia cu doză mai mică au fost mai bine protejaţi de vaccin, şi anume cu o eficienţă de 90% faţă de o eficienţă de 62% voluntarii cu doze mari. Asta înseamnă o eficienţă combinată de 70% a vaccinului. 8.895 de voluntari au fost vaccinaţi cu serul la concentraţia stabilită.
iPrimele rezultate ale studiilor clinice pe voluntari din Marea Britanie şi Brazilia au fost anunţate luni, eficienţa vaccinului fiind estimată în medie la 90%. Compania nu a menţionat erorile de fabricaţie care au produs aceste date, deşi a precizat că o parte din voluntari a primit prima doză la jumătate.
Un alt factor ce ar putea să aibă un imapact asupra acestor rezultate preliminare este şi vârsta: persoanele din grupul cu doze mai mici sunt voluntari de până în 55 de ani. Acest factor ar putea să fi contribuit la eficienţa mai mare având în vedere reacţia imunitară mai puternică a persoanelor mai tinere , şi nu neapărat marimea în sine, scrie CBC Canada.
Eficienţa vaccinului este testată cu mai multe concentraţii de ser pentru a ajunge la dozele optime. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Băsescu, în depresie după condamnarea Ioanei / Fostul președinte a izbucnit în plâns la momentul aflării veștii …

2 VIDEO Imagini spectaculoase / Morun de 140 de kilograme eliberat în Dunăre, după ce polițiștii de frontieră au g…

3 Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din …

4 ULTIMA ORĂ DNA cere instanței s-o pună pe Udrea sub control judiciar, să nu-și mai ia iar tălpășița în Costa R…

5 Cum poate şti medicul stomatolog că un pacient a făcut sex oral