ULTIMA ORĂ Zelenski anunță că îl va demite pe Reznikov din funcția de ministru al Apărării în mijlocul războiului

ULTIMA ORĂ Zelenski anunță că îl va demite pe Reznikov din funcția de ministru al Apărării în mijlocul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, că va cere parlamentului săptămâna aceasta să-l demită pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov și să-l înlocuiască cu Rustem Umerov, președintele Fondului de proprietate de stat al Ucrainei, relatează Reuters.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărăriiFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

Anunțul, făcut în discursul său video de noapte către națiune, pregătește scena pentru cea mai mare zdruncinare a instituției de apărare a Ucrainei din timpul războiului.

Declarația președintelui vine să confirme informații apărute pe surse din guvernul ucrainean, la sfârșitul lunii august.

Totodată, anunțul lui Zelenski vine în aceeași zi în care a apărut un interviu al lui Reznikov în Ukrinform, în care spune că Ucraina intenționează să crească producția de drone încă din această toamnă.

Primul adjunct al ministrului apărării, generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk, ar urma să fie ministru interimar.

Zvonurile privind demiterea lui Oleksii Reznikov au apărut de la începutul anului

Informațiile despre posibila demitere a lui Reznikov vin pe fondul unui scandal privind achizițiile publice în Ministerul Apărării, notează Kyiv Independent.

La începutul lunii august, o investigație realizată de Dzerkalo Tyzhnia a dezvăluit că ministerul a semnat în septembrie 2022 un contract cu o companie turcă privind achiziționarea de haine de „iarnă" pentru armată în valoare de 33 de milioane de dolari, care erau, de fapt, haine de vară.

La începutul acestei luni, un oficial de rang înalt de la Kiev a spus pentru revista The New Voice of Ukraine că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar căuta un înlocuitor pentru ministrul apărării, Reznikov fiind favorit pentru postul de ambasador al Kievului la Londra.

Zelenski l-a demis pe Vadim Prîstaiko, ambasadorul Ucrainei la Londra, după ce acesta a criticat anumite comentarii făcute de președintele ucrainean la adresa guvernului britanic.

Presa ucraineană a scris în luna februarie că Reznikov urmează să fie înlocuit în urma scandalului de corupție în care a fost implicat ministerul apărării în privința achizițiilor de hrană supraevaluate pentru forțele armate.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat