ULTIMĂ ORĂ/ Cabinetul Orban, ca și demis! 25 de OUG-uri pe agenda ședinței de Guvern care se prelungește până târziu în noapte

ULTIMĂ ORĂ/ Cabinetul Orban, ca și demis! 25 de OUG-uri pe agenda ședinței de Guvern care se prelungește până târziu în noapte

ULTIMĂ ORĂ/ Cabinetul Orban, ca și demis! 25 de OUG-uri pe agenda ședinței de Guvern care se prelungește până târziu în noapte.

A doua parte a ședinței de Guvern de marți se prelungește până târziu în noapte în  condițiile în care pe agenda ședinței se află nu mai puțin  de 25 de ordonanțe de urgență, inclusiv acte normative care vizează alegerile din cursul acestui an.

La ședință a fost chemat și personal tehnic din cadrul ministerelor pentru ultimele avize necesare actelor normative de pe ordinea de zi.

Guvernul intenționează să modifice prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare, astfel încât românii să poată vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

De asemenea, va fi introdusă prevederea de la prezidențiale care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare vreme de trei zile. Tot prin acest OUG va fi dublat numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 12. Vor fi 8 deputați și 4 senatori.

Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilorcare în prezent este de trei luni :

  • Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Premierul Ludovic Orban a anunțat și oficial marți modificările referitoare la alegerile anticipate.

”A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus Orban.

Ordonanța de urgență de modificare a legii alegerilor parlamentare se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern de astăzi.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutine:

  • Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
  • Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
  • Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare

Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.

În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.

Potrivit legii în vigoare , la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale:

84 (1): Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…