ULTIMA ORĂ/Documentul care-l înfundă pe Arafat/Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

ULTIMA ORĂ/Documentul care-l înfundă pe Arafat/Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

Trei angajați ai Agenției pentru Achiziții Publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat. Laura Spaloghe, Marin Adrian Stan și Teodora Iancu se numesc cei trei experți de la ANAP care nu au fost de acord în 2018 ca ei și agenția să valideze decizia lui Raed Arafat și a șefilor IGSU de a lua firmei poloneze WISS licitația câștigată în fața altor companii, printre care și favorita Deltamed, pentru înnoirea parcului de autospeciale ale pompierilor din toată România, dezvăluie Libertatea.

Ofițer din IGSU: Unul dintre motivele celor trei a fost acela că au sesizat diferențele din referatul de necesitate scos în ultimul moment de Arafat, care arată ca un fals. Și au refuzat să semneze raportul de anulare și notele justificative. 

Începută în 2017, pe bani europeni, ca o prioritate absolută, “41% din parcul actual al pompierilor e de dinainte de 1989” (Raed Arafat), schimbarea sutelor de mașini vechi ale pompierilor nu s-a adjudecat nici după trei ani. Pompierii au și acum aceleași autospeciale depășite.

Au existat mai multe achiziții stopate și o singură licitație finalizată: cea pe care firma WISS a adjudecat-o în fața mai multor competitori, printre care și Deltamed. Deltamed are în portofoliu cele mai importante contracte cu SMURD și DSU.

După ce WISS a fost declarată câștigătoare, Raed Arafat a sunat personal în septembrie 2018 la reprezentanții polonezilor. El a invocat un document apărut în ultimul moment și le-a cerut să reducă prețul, amenințându-i că anulează licitația. În convorbire, șeful DSU se aude cum le spune polonezilor că are acceptul Agenției Naționale pentru Achizițiile Publice, forul care veghează la corectitudinea licitației, pentru a anula achiziția.

 Raed Arafat, către WISS: Am verificat acuma cu ANAP cu tot și nu avem o problemă, pentru că e acord cadru și atunci repet licitația de la zero!

“De fapt, noi, la IGSU, nu am avut niciodată acordul ANAP pentru repetarea licitației”, au dezvăluit pentru Libertatea surse din interiorul IGSU. Informația a fost confirmată de oameni din ANAP, dar și de documentele publice care au ajuns în instanțe. 

“Pentru că suma a fost mare, 600 de milioane de euro, bani europeni, achiziția a fost sub supravegherea ANAP. IGSU a primit acceptul pentru toate fazele de la cei trei specialiști din ANAP delegați la această achiziție. Dar când colegii noștri Laura Spaloghe, Marin Adrian Stan și Teodora Iancu au aflat că Arafat vrea să anuleze procesul, au întrebat de ce”, explică un om din ANAP.

ANAP are un rol complex în achizițiile publice, de la cel strategic de propunere a unei politici naționale de achiziții, până la monitorizarea și controlul integrității unei achiziții publice, chiar în timpul procesului legal.

Angajat din ANAP: Celor trei experți li s-a părut suspectă hârtia scoasă de IGSU după derularea procesului: acel referat de necesitate, care nu făcuse parte din dosarul achiziției. Și au refuzat să semneze anularea. 

Pe baza referatului apărut la finalul licitației, IGSU a câștigat mai departe în instanță, când WISS i-a dat în judecată. Instanța a considerat, în 2019, că nu era neapărat nevoie de avizul ANAP pentru anulare, dar oricum ANAP “s-a încăpățânat în continuare să nu-l dea, pentru că nu a vrut ca numele său să apară pe o anulare făcută cu presiune”.

“Raed Arafat a insistat la ANAP să avizeze anularea licitației câștigate de WISS și pierdute, printre alte firme, de către Deltamed, dar a primit același refuz”, susține sursa din agenție.

“Dacă procurorii DNA chiar vor să afle adevărul…”

Prin procurorul-șef Crin Bologa, DNA a confirmat acum o săptămână descinderile la IGSU din decembrie 2019 și că există un dosar deschis pe această achiziție pe bani europeni, dar că el a fost stopat vreme de două luni, “pe vremea stării de urgență”.

Bologa a spus că, acum, s-au reluat cercetările și “se continuă perchezițiile informatice” ale calculatoarelor ridicate de la șefii IGSU.

Specialist din IGSU: Dacă procurorii DNA chiar vor să afle adevărul, ar vedea imediat când a fost creat fișierul referatului de necesitate și pagina respectivă, care a apărut la timp pentru ca Arafat să forțeze anularea licitației. 

Referatul “cu TVA inclusă” nu respectă legea și procedurile IGSU

Mai multe aspecte i-au făcut pe cei trei oameni de la ANAP suspicioși în legătură cu referatul de necesitate

Toate referatele de necesitate ale IGSU, pentru alte achiziții, erau fără TVA, cum, de altfel, se postează sumele pe sistemul electronic de achiziții publice.

În mod unic, acest referat de necesitate a fost întocmit altfel decât cere legea și procedura de sistem a IGSU, ambele impunând ca un referat de necesitate să fie făcut cu suma fără TVA, nu cu TVA inclus.

În planurile anuale ulterioare întocmite de IGSU, achiziția de autopompe avea atribuită aceeași sumă, calculată tot fără TVA. De aceea, în virtutea prevederilor art. 216 și 217 din Legea 98/2016, prin care autoritatea contractantă e obligată să finalizeze procedura de atribuire printr-un raport al procedurii, cei trei oameni ai ANAP au validat raportul de atribuire a licitației, dar nu au validat anularea.

De altfel, nici azi în acel dosar al achiziției publice nu există un alt raport al procedurii, care să spună că licitația este anulată. Libertatea a solicitat atât IGSU, cât și lui Raed Arafat comentarii despre refuzul ANAP de a semna anularea licitației, dar aceste reacții nu au sosit până la publicarea articolului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”