ULTIMA ORĂ/Un raport al agențiilor de spionaj susține că Beijingul a mințit în legătură cu virusul/Crește numărul țărilor care cer anchetarea Chinei din cauza pandemiei

ULTIMA ORĂ/Un raport al agențiilor de spionaj susține că Beijingul a mințit în legătură cu virusul/Crește numărul țărilor care cer anchetarea Chinei din cauza pandemiei

ULTIMA ORĂ/Un raport al agențiilor de spionaj susține că Beijingul a mințit în legătură cu virusul/Crește numărul țărilor care cer anchetarea Chinei din cauza pandemiei.

Numărul țărilor care solicită o investigație cu privire la originile pandemiei este în creștere, după ce oficiali din Australia, Suedia sau Germania s-au alăturat administrației de la Washington și au cerut o anchetă legată de modul în care China a gestionat criza coronavirusului care a infectat peste 3.3 milioane de persoane la nivel mondial și a ucis aproape 240.000 de oameni.

Analiștii cred că solicitările internaționale, care au fost făcute în ciuda opoziției vehemente a regimului de la Beijing, anticipează relații mai strânse între țările occidentale în disputele viitoare cu țara comunistă și ar putea tensiona legăturile cu China. Cererile privind declanșarea unei anchete internaționale vin în contextul în care un raport al agențiilor de informații din grupul ‘Five Eyes’ – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă – susține că Beijingul a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin, relatează  G4Media.ro .

Primul ministru australian, Scott Morrison, este ultimul lider international care a solicitat o anchetă privind apariția pandemiei, precum și felul în care a răspuns la criză Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta desi oficialii chinezi au încercat să zădărnicească apelurile Australiei privind  declanșarea unei anchete cu amenințări economice . Furia regimului de la Beijing a fost amplificată de faptul că Australia a solicitat, de asemenea, ca Taiwanul – o țară autonomă pe care China o consideră o provincie renegată – să revină în rândurile OMS la câțiva ani după ce Beijingul a forțat eliminarea ei din cadrul organizației mondiale.

Luni, cancelarul german  Angela Merkel a cerut Chinei să fie cât mai transparentă  și să spună adevărul despre originile focarului de coronavirus. „Cred că cu cât China este mai transparentă în ceea ce privește povestea de origine a virusului, cu atât este mai bine pentru toată lumea să învețe din aceasta,” a spus Merkel.

Cu câteva zile înainte, președintele francez,  Emmanuel Macron, a afirmat si el că ar fi „naiv”  să se creadă că oficialii chinezi au gestionat bine criza virusului, spunând într-un interviu pentru Financial Times: „Există clar lucruri care s-au întâmplat despre care noi nu știm.”

Suedia a cerut și ea declanșarea unei anchete. „Atunci când situația globală a infecțiilor cu COVID-19 va fi controlată, este rezonabil și important ca  o investigație internațională și independentă  să fie efectuată pentru a obține informații despre originea și răspândirea coronavirusului,” a scris ministrul suedez al Sănătății, Lena Hallengren, într-un mesaj adresat Parlamentului de la Stockholm. „De asemenea, este important să se investigheze gestionarea pandemiei de COVID-19 de întreaga comunitate internațională, inclusiv OMS”.

De asemenea,  parlamentari din țări precum Germania, Suedia și Australia  au solicitat și ei realizarea unei anchete legată de pandemia de coronavirus, care până sâmbătă la prânz a infectat peste 3.3 milioane de oameni la nivel global, provocând moartea a aproape 240.000 de persoane, conform statisticilor oferite de John Hopkins University.

Președinta Comisiei Europene  a susținut și ea apelurile celor care solicită o investigatie cu privire la originea coronavirusului, dar a declarat că Republica Populară Chineză ar trebui să fie implicată în acest proces. CNBC a relatat declarația Ursulei von der Leyen care a spus că ar dori să vadă că regimul de la Beijing lucrează cu grupul ei și alții pentru a descoperi modul în care a apărut virusul.

„Cred că acest lucru este important pentru noi toți, pentru întreaga lume. Nu știi niciodată când începe următorul virus, așa că toți ne dorim pentru data viitoare să ne învățăm lecția și să stabilim un sistem de avertizare timpurie care funcționează cu adevărat și lumea întreagă trebuie să contribuie la asta,” a declarat ea, solicitând totodată mai multă transparență pe viitor.

„De exemplu, la nivelul Uniunii Europene, știm că avem nevoie de un sistem de date mai robust pentru astfel de situații, așa cum îl vedem acum cu coronavirus. Și pentru a construi un sistem pe care să te poți baza,” a afirmat Ursula von der Leyen.

Analiștii cred că solicitările internaționale, care au fost făcute în ciuda opoziției vehemente a regimului de la Beijing, ar putea tensiona legăturile cu China și anticipează relații mai strânse între țările occidentale în disputele viitoare cu țara comunistă. În plus, ele sunt un semn al succesului Statelor Unite de a crea „o alianță a democrațiilor” împotriva amenințărilor venite din partea Partidului Comunist Chinez, în condițiile în care președintele Trump și-a intensificat criticile la adresa Chinei și a OMS.

Creșterea numărului de țări care solicită o anchetă internațională independentă l-a făcut pe secretarul de stat Mike Pompeo să-și reînnoiască apelul privind declanșarea unei investigații și să laude superioritatea sistemelor democratice de guvernare asupra regimului chinez. „Soluția acestei crize va veni de la oamenii iubitori de libertate din întreaga lume,” a declarat Pompeo, citând libertatea de exprimare în societățile democratice. „Regimurile autoritare sunt prost concepute pentru a face față tipului de criză pe care a provocat-o această pandemie”.

Experti internationali au remarcat consensul occidentalilor în aceasta privinta. „Există o recunoaștere globală a faptului că China este responsabilă pentru această criză, nu a fost transparentă și că, dacă nu se va lămuri, această situație ar putea duce la viitoare pandemii,”  a afirmat Matthew Kroenig , analist în cadrul organizației Atlantic Council, citat de Washington Examiner.

„Acesta este un semn bun – că vedem un număr de aliați cheie democratici din Europa și Asia, cu o voce destul de unificată care spun China este o problemă, avem nevoie de mai multe informații și să nu fim intimidați de răspunsul brutal al chinezilor,” a declarat Kroenig, referindu-se la amenințările de natură economică formulate de liderii Partidului Comunist de la Beijing împotriva țărilor care au fost critice în ceea ce privește modul în care regimul chinez a gestionat criza și lipsa sa de transparență.

„Vedeți un consens între cei mai apropiați aliați ai Americii care au în vedere valorile și interesele de securitate națională, în ceea ce privește relația cu China, care acum depășesc chestiunile economice,” a declarat fostul consilier australian al Ministerului Apărării, Patrick Buchan.

Coronavirusul a fost raportat pentru prima dată în decembrie 2019 în orașul chinez Wuhan. Deborah Birx, imunologul Departamentului de Stat care face parte din grupul de lucru anti-coronavirus al Casei Albe, a declarat că primele raportări publice ale Partidului Comunist Chinez au influențat presupunerile din alte părți ale lumii despre natura virusului. Oficialii chinezi au întârziat cu șase zile înainte de a-și avertiza cetățenii că focarul de coronavirus din Wuhan a devenit probabil o pandemie, făcând astfel ca mii de persoane să se infecteze. Potrivit Associated Press, președintele Xi Jinping a avertizat publicul pe 20 ianuarie, la aproape o săptămână după ce oficialii stabiliseră în privat, pe 14 ianuarie, că virusul a evoluat într-o pandemie.

Raportul Five Eyes

Președintele Donald Trump este unul dintre liderii mondial care a criticat constant China în ultima perioada pentru raspunsul initial la criza si efoturile ulterioare de a ascunde adevarul. Declarațiile liderului de la Casa Albă par să fie confirmate de un raport realizat de agențiile de informații care fac parte din grupul ‘Five Eyes’ și care susține că China a mințit lumea în legătură cu transmiterea de la om la om a virusului, a luat măsuri împotriva avertizorilor de integritate și a refuzat să predea probe de virus, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin.

Documentul de 15 pagini , din care ziarul australian Daily Telegraph a publicat fragmente, a indicat, de asemenea, că virusul a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, o ipoteză respinsă inițial ca fiind o teorie a conspirației, deoarece oficialii chinezi au insistat că virusul a provenit de fapt de la o piață agro-alimentară din orașul chinez, unde animale domestice și sălbatice sunt scoase la vânzare în condiții nesanitare.

În același timp, o sursă din domeniul serviciilor de informații a declarat pentru Fox News că, deși majoritatea agențiilor de informații cred că coronavirusul își are originea în laboratorul din Wuhan, oficialii au crezut că „el a fost pierdut în mod accidental”.

Raportul realizat de agențiile de informații din SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada a numit gestionarea de către China a virusului „un atac împotriva transparenței internaționale”.

Raportul descrie modul în care China a minimalizat focarul în întreaga lume, în timp ce a depus eforturi uriașe pentru a îngropa toate urmele bolii pe plan intern, inclusiv prin folosirea clorului pentru a curăța tarabele din piețele agro-alimentare, a cenzurat dovezile despre transmițătorii asimptomatici ai virusului și a refuzat solicitările de probe ale virusului venite din alte țări.

Beijingul a început să cenzureze motoarele de căutare de pe Internet încă din luna decembrie pentru a opri informațiile legate de virus, potrivit raportului. OMS a susținut afirmațiile Chinei și a negat, de asemenea, transmiterea virusului de la om la om, în ciuda îngrijorărilor venite din partea țărilor vecine.

Agențiile din cadrul ‘Five Eyes’ au strâns dovezi care au arătat că China a avut dovezi de transmitere a virusului de la om la om încă de la începutul lunii decembrie, dar a continuat să nege că infecțiile s-ar putea răspândi în acest fel până pe 20 ianuarie, potrivit raportului.

În plus, documentul arată că regimul de la Beijing a impus interdicții de călătorie celor care au călătorit în interiorul țării comuniste, dar a continuat să spună restului lumii că restricțiile de călătorie nu sunt necesare.

Ce spun China și OMS

Oficialii comuniști chinezi au reacționat cu furie la solicitările privind declanșarea unei anchete internaționale. Editorul unei publicații oficiale a asemănat Australia cu „o gumă de mestecat lipită de talpa încălțămintei Chinei”, în timp ce principalul diplomat chinez în Canberra a amenințat cu represalii economice față de ceea ce chinezii consideră  o cerere de anchetă „motivată politic”.

„Dacă starea de spirit va merge de la rău la mai rău, oamenii ar crede de ce ar trebui să mergem într-o astfel de țară care nu este prietenoasă cu China?”  a declarat ambasadorul chinez Cheng Jingye . „Și, de asemenea, poate oamenii obișnuiți se vor gândi de ce ar trebui să bea vin australian sau să mănânce vită australiană. De ce nu am putea face altfel?”

Amenințările chineze s-au extins, de asemenea, dincolo de problema coronavirusului, după cum a dezvăluit cazul Olandei, care a schimbat numele ambasadei sale de facto în Taiwan, într-un mod care reflectă parteneriatele sale extinse cu insula autonomă (Netherlands Office Taipei). Oficialii comuniști chinezi, care consideră insula ca o provincie renegată supusă autorității Beijingului, au reacționat furios la mișcarea olandezilor, iar  mass-media chineză de stat a răspuns  avertizând că decizia ar putea inspira „companiile chineze să înceteze imediat exportul de materiale medicale în această țară”.

La rândul lor, oficialii OMS au continuat să evite criticarea Chinei și a Partidului Comunist chinez, laudând în acelasi timp actiunile celor de la Beijing.

Richard Horton, co-președinte al Expert Review Group din cadrul OMS, a lăudat gestionarea pandemiei din partea China  într-un interviu acordat China Global Television Network . „China ar trebui să fie foarte mândră de comunitatea sa științifică și medicală,” a spus Horton, adăugând că este „inutil” și „incorect” ca China să fie învinovățită pentru pandemie.

Horton, care este și redactor-șef al revistei medicale britanice The Lancet, a dat vina pe SUA pentru că ar fi acționat prea încet în fața amenințării. „Majoritatea țărilor occidentale, și Statele Unite ale Americii, au pierdut toată luna februarie și începutul lunii martie înainte de a acționa. Aceasta este tragedia umană a COVID-19”, a declarat el.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”