Ultimele informații americane despre mișcările Rusiei în Ucraina și Transnistria

Ultimele informații americane despre mișcările Rusiei în Ucraina și Transnistria

Forțele rusești au făcut progrese limitate la vest de Severodonetsk pe 29 aprilie, dar rămân blocate la sud de Izium. De asemenea, contraatacurile ucrainenilor în jurul orașului Harkiv ar putea forța trupele ruse să redistribuie unități destinate axei Izium pentru a meține aceste poziții, arată nouă evaluare a Institutului american pentru analiza războiului . Atacurile de tip steag fals ale Kremlinului din Transnistria încearcă să forțeze Moldova să abandoneze politicile pro-europene.

Convoi de trupe rusestiFoto: AFP / AFP / Profimedia
  • Trupele ruse intenționează probabil să lase o forță de luptă minimă în Mariupol, atât cât este necesar pentru a bloca pozițiile ucrainene din Azovstal și pentru a preveni acțiunile ucrainene, și să desfășoară cât mai multă putere de luptă pentru a sprijini operațiunile ofensive în altă parte.
  • Forțele ucrainene încetinesc cu succes atacurile rusești în estul Ucrainei, care au asigurat doar avansuri minore la vest de Severodonețk și nu au avansat pe frontul Izium în ultimele 24 de ore.
  • Este puțin probabil ca contraatacurile ucrainene de la Harkiv să se dezvolte într-o contraofensivă majoră în zilele următoare, dar ar putea obliga Rusia să redistribuie forțele destinate axei Izium pentru a-și menține pozițiile defensive în jurul orașului.
  • Serviciile de informații ucrainene au continuat să avertizeze că atacurile rusești de tip steag fals în Transnistria au ca scop să atragă Transnistria în război și să forțeze Moldova să abandoneze politicile pro-europene.

Forțele ruse de la Mariupol sunt redistribuite

Forțele ruse au continuat să se redistribuie de la Mariupol pe 29 aprilie pentru a participa la operațiuni ofensive spre nord, pentru a sprijini efortul principal al Rusiei de a captura regiunile Donețk și Lugansk în totalitate.

Statul Major ucrainean a declarat pe 29 aprilie că anumite unități din Mariupol se desfășoară pentru a participa la operațiuni ofensive către Kurakhiv ( la aproximativ 50 km vest de orașul Donețk), iar un înalt oficial al Pentagonului a raportat că un număr „semnificativ” de unități rusești s-au redistribuit în regiunea Zaporojie din 20 aprilie, deși Institutul american nu poate confirma în mod independent aceste redistribuiri.

Trupele ruse probabil intenționează să lase forța minimă necesară în Mariupol, pentru a păstra pozițiile ucrainene din Azovstal și pentru a preveni acțiunile ucrainenene, și să desfășore cât mai multă putere de luptă pentru a sprijini operațiunile ofensive în altă parte.

Deși atacurile aeriene rusești au continuat să bombardeze uzina Azovstal pe 29 aprilie, forțele ruse nu au efectuat niciun atac major la sol.

Consilierul primarului Mariupolului, Petro Andrușcenko, a raportat că forțele ruse consolidează controlul asupra orașului și intensifică o campanie de informare susținând că iau măsuri pentru „îmbunătățirea vieții în Mariupol”, deși se pare că nu reușesc să ofere suficientă hrană pentru oraș.

Andrușcenko a mai declarat că forțele ruse fac un inventar al reședințelor din Mariupol pentru a începe naționalizarea proprietăților ucrainene.

Forțele ruse probabil intenționează atât să-și consolideze controlul asupra Mariupolului, cât și să promoveze o falsă retorică a Kremlinului despre „eliberare”, mai degrabă decât o ocupație militară.

Capturarea în totalitate a regiunilor Donețk și Luhansk, teritorii revendicate de separatiști

Trupele ruse au continuat să bombardeze întreaga linie a frontului în Donețk și Luhansk și au obținut mai multe progrese tactice pe 29 aprilie.

Forțele ruse au capturat Yampil (direct la vest de Severodonețk) pe 28 aprilie și probabil că se pregătesc să conducă noi atacuri la est în direcția Lîman.

Surse pro-ruse au postat imagini pe rețelele de socializare cu forțele ruse folosind muniții termobarice împotriva pozițiilor ucrainene din Avdiivka, iar șeful ucrainean al Administrației Regionale de Stat Donețk, Serhiy Haidai, a susținut că trupele ruse au folosit bombe cu fosfor în Ocheretyne pe 29 aprilie.

Haidai a mai declarat că forțele ucrainene au respins o încercare de avansare a Rusiei asupra satelor Orihove și Svitlîcine pe 29 aprilie.

Statul Major ucrainean a raportat că focul intensificat al Rusiei împotriva pozițiilor ucrainene este menit să împiedice trupele ucrainene să se regrupeze și că trupele ucrainene efectuează „o apărare activă împotriva manevrei”, după cum este necesar, în loc să efectueze o apărare pozițională strictă.

Rușii vor să avanseze spre sud-est pentru a sprijini operațiunile rusești din Luhansk

Forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile rusești la sud-vest și la sud de Izium pe 29 aprilie.

Șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, Oleg Synegubov, a spus că forțele ruse au încercat să avanseze spre Slaviansk și Barvinkove prin atacuri asupra Brazhivka (25 km sud-vest de Izium), Dovhenke (25 km sud de Izium) și Velyka Komyshuvakha (aproximativ 30 km sud-vest de Izium), dar au suferit pierderi și s-au retras pe 29 aprilie.

Forțele ucrainene au continuat contraatacuri limitate la nord-est de orașul Harkiv și au recucerit Ruska Lozova (la 10 km nord de oraș) pe 29 aprilie, în schimb forțele ruse au continuat să mențină poziția în jurul orașului Harkiv și să tragă asupra așezărilor din întreaga regiune.

Este puțin probabil ca contraatacurile ucrainene de la Harkiv să se dezvolte într-o contraofensivă majoră în zilele următoare, dar ar putea obliga Rusia să redistribuie forțele destinate axei Izium pentru a-și menține pozițiile defensive în jurul orașului.

De altfel, Garda națională a Ucrainei a difuzat sâmbătă imagini care par să arate atacuri efectuate împotriva unui convoi de blindate ale Rusiei lângă Izium.

Forțele ruse nu au efectuat niciun atac confirmat în regiunea Herson pe 29 aprilie și au prioritizat îmbunătățirea pozițiilor lor tactice.

Rusia ar vrea să forțeze Transnistria să permită trupe suplimentare în teritoriu

Oficialii guvernamentali ucraineni au continuat să avertizeze că forțele ruse răspândesc dezinformare pro-Kremlin în Transnistria și se pregătesc să folosească Transnistria ca pe o „rampă de lansare pentru agresiunea” împotriva Ucrainei și Moldovei.

Direcția Principală de Informații ucraineană a susținut că atacurile anterioare ale Rusiei de la Tiraspol, Percani și Maiac au ca scop constrângerea conducerii transnistrene de a permite desfășurarea suplimentară de trupe rusești în Transnistria și a amenința guvernul moldovean să „abandoneze politicile pro-europene”.

„Canada, Statele Unite, Israel și Germania au îndemnat în special cetățenii să nu viziteze Transnistria din cauza riscului de escaladare și de conflict armat în zonă.

Institutul american al războiului nu poate confirma în mod independent raportul Direcției ucrainene de Informații că încercările rusești de tip steag fals sunt menite să convingă Transnistria să accepte cererile Kremlinului, ceea ce ar indica un grad mai scăzut de control al Kremlinului asupra mandatarului său în Moldova decât s-a evaluat anterior.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”