Ultimele VARIANTE de Guvern

Ultimele VARIANTE de Guvern

Comisarul.ro vă prezintă lista posibililor miniştri din Guvernului Sorin Grindeanu. Surse din PSD spun că social-democraţii vor pregăti un Guvern cu mai multe ministere decât actualul cabinet, prin "spargerea" mai multor ministere, precum Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care va fi împărţit în Ministerul Mediului şi în Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Numele vehiculate în cabinetul PSD-ALDE Sorin Grindeanu:

Dezvoltare: Sevil Shhaideh / Vasile Dîncu / Lia Olguţa Vasilescu / Şimon Gheorghe 

Finanţe / Fonduri europene: Marius Nica / Cristian Socol / Eugen Teodorovici / Ana Birchall

Justiţie: Florin Iordache / Robert Cazanciuc / Daniel Florea

Economie: Mihai Tudose

Transporturi: Mihai Fifor

Muncă: Rovana Plumb

Educaţie: Sorin Câmpeanu (ALDE) / Mihnea Costoiu

Agricultură: Daniel Constantin (ALDE) / Paul Stănescu

Externe: Bogdan Aurescu / Teodor Meleşcanu (ALDE) / Ana Birchall

Energie: Andrei Gerea (ALDE) / Iulian Iancu

Cultură: Ionuţ Vulpescu / Daniel Barbu (ALDE)

IMM: Florin Jianu (ALDE), Cătălin Beciu (ALDE)

Apărare, Interne, Comunicaţii: Gabriel Vlase / Georgian Pop

Sănătate: Ionel Sinescu / Florian Popa

Mediu: Graţiela Gavrilescu (ALDE) / Daniel Constantin (ALDE)

Relaţia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Sorin Grindeanu, propunerea PSD+ALDE, pentru funcția de prim-ministru, iar din acest moment, Grindeanu are 10 zile la dispoziție pentru a-și prezenta echipa guvernamentală.

Noul Guvern va trece prin procedurile parlamentare și fiecare ministru va fi audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Ulterior, cu avizul de la comisii, Guvernul Grindeanu merge în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților pentru a cere votul de încredere. Odată terminate procedurile parlamentare, Guvernul merge la Cotroceni pentru a depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.

Ce spune Constituția:

”ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Jurământul de credinţă ARTICOLUL 104

(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82.

(2) Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului”, se arată în Constituție.

Jurământul de credință rostit de fiecare ministru este următorul: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...