Ultranaționalistul Igor Ghirkin: Rusia este în pragul „colapsului” și Putin nu mai poate fi „salvat”

Ultranaționalistul Igor Ghirkin: Rusia este în pragul „colapsului” și Putin nu mai poate fi „salvat”

Fostul ofițer FSB și comandant al separatiștilor pro-ruși din Donețk Igor Ghirkin, condamnat pe viață în Olanda pentru doborârea avionului ce efectua zborul MH17 la 17 iulie 2014 și arestat între timp în Rusia din cauza unor critici dure la adresa conducerii actuale de la Kremlin, prezice căderea lui Vladimir Putin din cauza eșecurilor suferite pe câmpul de luptă din țara vecină.

Igor Ghirkin FOTO EPA-EFE

La trei săptămâni după ce un tribunal din Moscova a decis prelungirea arestului preventiv în cazul lui Igor Ghirkin, cunoscutul ultranaționalist rus a difuzat un mesaj apocaliptic pentru conducerea Rusiei prin intermediul avocatului său.

Ghirkin, fost comandant de război și așa-zis „ministru al Apărării” al separatiștilor din Donețk, îl acuză pe Putin că nu a oferit răspunsuri la cele mai presante probleme și provocări ale Rusiei.

Evocându-l pe răposatul șef al Wagner Evgheni Prigojin, Igor Ghirkin afirmă că răzmerița organizată de acesta la 24 iunie a marcat intrarea Rusiei într-o etapă de acutizare a problemelor, iar moartea sa, considerată rezultatul unui asasinat de către fostul ofițer FSB, face parte din conflictele interne în curs.

În opinia sa, actualul sistem de putere din Rusia va pierde controlul în cele din urmă, iar Rusia va ajunge pe mâinile „așa-zisei opoziții liberale”. „Necazurile” Rusiei vor intra în curând într-o „etapă terminală”, care va duce la un colaps, insistă fostul ofițer FSB.

Igor Ghirkin a devenit un critic acid al regimului Putin pe fondul războiului din Ucraina, cerând, la fel ca alți ultranaționaliști din tabăra sa, o campanie militară mai dură împotriva țării vecine. Tolerarea criticilor sale a stârnit nedumeriri în rândul multor observatori ai Rusiei. Într-un final, Ghirkin a fost arestat în iulie, la câteva săptămâni de la răzmerița Wagner, după ce l-a catalogat pe Putin drept „laș” și „mediocru”. Închis la Lefortovo, în Moscova, este acuzat de extremism.

În timp ce prezice căderea lui Putin, Ghirkin se prezintă drept o forță unificatoare pentru „patrioți” și susține că nu se teme de Putin. „Înțeleg perfect toate punctele slabe ale poziției mele actuale, toate problemele legate de lipsa resurselor necesare. Cu toate acestea, cineva trebuie să preia inițiativa, chiar dacă doar pentru a da un exemplu și a-i chema pe alții la acțiune. Cred că este prea târziu să-mi fie frică și să aștept - suntem în ajunul prăbușirii statului rus (Doamne ferește să mă înșel!)”, scrie el.

Comentariile lui Ghirkin survin în contextul în care armata rusă este în dificultate pe câmpul de luptă din Ucraina. Șeful serviciului militar de informații al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu publicat săptămâna aceasta de „The Economist” că Rusia rămâne fără trupe de rezervă și arme, relatează The Business Insider.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?