Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, găsit vinovat de crime împotriva umanităţii

Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, găsit vinovat de crime împotriva umanităţii

Politicianul ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj, achitat în primă instanţă în 2016, a fost găsit vinovat marţi, la Haga, de un tribunal ONU de crime împotriva umanităţii în timpul conflictelor în Balcani în anii 1990, relatează AFP.

Acest susţinător virulent al 'Marii Serbii' a fost condamnat la 10 ani de închisoare, însă va rămâne liber deoarece sentinţa este acoperită de perioada de detenţie deja efectuată, a declarat judecătorul american Theodor Meron pronunţând sentinţa la Haga.

Seselj, care a fost încarcerat timp de 12 ani în închisoarea TPIY - din februarie 2003 până la eliberarea sa provizorie în noiembrie 2014 din motive de sănătate, este în prezent deputat în parlamentul Serbiei.

În vârstă de 63 de ani, Seselj, care nu a fost prezent la proces, este condamnat pentru 'persecuţie', 'deportare', infracţiuni considerate 'crime împotriva umanităţii', comise în fosta provincie Voivodina, se arată în hotărârea Curţii de Apel.

În primă instanţă, în martie 2016, fondatorul partidului sârb de extremă dreapta SRS a fost achitat, spre surprinderea generală, de acuzaţiile de crime de război şi de crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY).

Judecătorii instanţei de la Haga au afirmat atunci că Seselj nu a fost 'şeful ierarhic' al miliţiilor partidului său, neputând fi astfel considerat responsabil din punct de vedere penal pentru crimele comise, şi achitându-l de toate cele nouă capete de acuzare referitoare la crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Procesul în apel în cazul Seselj este unul din primele care s-a desfăşurat în faţa Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), competent pentru reluarea tuturor cazurilor TPIY.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

3 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

4 VIDEO „Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee”

5 Radioul Ministerului Apărării din Rusia: „În Moldova, oamenii au un singur rinichi pentru că occidentalii au nevoie de piese de schimb”