Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, găsit vinovat de crime împotriva umanităţii

Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, găsit vinovat de crime împotriva umanităţii

Politicianul ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj, achitat în primă instanţă în 2016, a fost găsit vinovat marţi, la Haga, de un tribunal ONU de crime împotriva umanităţii în timpul conflictelor în Balcani în anii 1990, relatează AFP.

Acest susţinător virulent al 'Marii Serbii' a fost condamnat la 10 ani de închisoare, însă va rămâne liber deoarece sentinţa este acoperită de perioada de detenţie deja efectuată, a declarat judecătorul american Theodor Meron pronunţând sentinţa la Haga.

Seselj, care a fost încarcerat timp de 12 ani în închisoarea TPIY - din februarie 2003 până la eliberarea sa provizorie în noiembrie 2014 din motive de sănătate, este în prezent deputat în parlamentul Serbiei.

În vârstă de 63 de ani, Seselj, care nu a fost prezent la proces, este condamnat pentru 'persecuţie', 'deportare', infracţiuni considerate 'crime împotriva umanităţii', comise în fosta provincie Voivodina, se arată în hotărârea Curţii de Apel.

În primă instanţă, în martie 2016, fondatorul partidului sârb de extremă dreapta SRS a fost achitat, spre surprinderea generală, de acuzaţiile de crime de război şi de crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY).

Judecătorii instanţei de la Haga au afirmat atunci că Seselj nu a fost 'şeful ierarhic' al miliţiilor partidului său, neputând fi astfel considerat responsabil din punct de vedere penal pentru crimele comise, şi achitându-l de toate cele nouă capete de acuzare referitoare la crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Procesul în apel în cazul Seselj este unul din primele care s-a desfăşurat în faţa Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), competent pentru reluarea tuturor cazurilor TPIY.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

3 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…