Umbros personaj!/Dîncu lansează în serie mesaje pro Moscova

Umbros personaj!/Dîncu lansează în serie mesaje pro Moscova

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și ex-profesor la academia SRI, lansează în serie, de peste un an mesaje favorabile Moscovei – motiv pentru care, de altfel, a fost forțat să plece de la conducerea Apărării, scrie defapt.ro .

În plus, Dîncu este cel care l-a însoțit pe Marcel Ciolacu la o întâlnire, la Chișinău, cu primarul Ion Ceban, adversar declarat al Maiei Sandu și care conduce un partid sancționat de SUA, întrucât a fost înființat cu susținerea Kremlinului.

Dincu, Ciolacu și Ceban, la Chișinău

Dîncu lansează în serie mesaje favorabile Moscovei

Ultimele sale declarații au minimalizat riscul unui puci al Kremlinului în Republica Moldova și au sugerat că Maia Sandu a inventat acest păericol pentru a-și reface popularitatea.

Iată o scurtă cronologie a declarațiilor făcute de Dîncu, favorabile Moscovei:

  • 25 ianuarie 2022, când era deja ministru al Apărării: „Citându-l pe președintele francez Emmanuel Macron, trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”.
  • 11 mai 2022: proiect fantezist de dotare a armatei române. „Sperăm ca în viitor să şi producem în România submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm submarine pentru că Marea Neagră s-a aglomerat foarte mult, este plină de «rechini» şi este nevoie de asta”, a spus Dîncu.
  • 6 septembrie 2022: ministerul Apărării a anunțat oficial că respinge PNRR și nu avizează revizuirea pensiilor din sistemul de apărare pe principiul contributivității. Într-un răspuns al ministrului Apărării, Vasile Dîncu, la o interpelare se arată că: „Ministerul Apărării nu a avizat revizuirea pensiilor după principiul contributivității, așa cum este propus în PNRR”.
  • 8 octombrie 2022: „Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a afirmat Dîncu, la Prima TV. După aceste declarații, el a fost împins să demisioneze.
  • 22 noiembrie 2022: Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu se întâlnesc la Chișinău cu Ion Ceban. Partidul lansat de edilul-șef al Chișinăului, Ion Ceban, „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), ar fi finanțat din surse de la Moscova, potrivit documentului privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova.
  • 15 februarie 2022: Dîncu desființează avertismentele Maiei Sandu despre intenția Kremlinului de a răsturna regimul din Modlova: „Nu văd un pericol rusesc iminent în R.Moldova, ci o încercare de revigorare a simpatiei pentru Maia Sandu”.

În toamna anului trecut, declarațiile lui Dîncu despre negocierile cu Rusia au fost preluate, laudativ, de către presa aservită Kremlinului.

Favoritul presei Kremlinului

Declarațiile fostului ministru al Apărării din România au fost preluate instantaneu de către TASS, agenția de presă de stat de la Moscova (articolul, aici ). În aceeași zi, pe 8 octombrie, ideile lui Dîncu au apărut și pe gazeta.ru (articolul, aici ), care a citat TASS. Trei zile mai târziu, pe 11 octombrie, TASS a revenit cu o știre potrivit căreia președintele Klaus Iohannis a criticat ieșirea lui Dîncu (articolul, aici ).

Emilia Șercan scria, în 2016, că Dîncu a fost timp de patru ani (2011 – 2015) directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, care înseamnă organismul de conducere al unei şcoli doctorale, din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din subordinea Serviciului Roman de Informaţii. Ea susținea că, în perioada în care Dîncu era director acolo, la această academie s-au produs „cele mai multe plagiate dovedite dintr-o instituţie academică din România”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia