Umilitor!/Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț austriac într-o arie protejată din județul Covasna

Umilitor!/Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț austriac într-o arie protejată din județul Covasna

Ursul uriaș Arthur a fost împușcat de un prinț austriac la Ojdula, județul Covasna, într-o arie naturală protejată, semnalează ONG-ul Agent Green într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

Potrivit sursei citate, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs din România prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

“Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

ARTHUR Ursul Arthur

Ursul Arthur

Calcul punctaj trofeu

Ursul Arthur împușcat

“Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee”, a mai adăugat Ann-Kathrin Freude.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula și a vizitat mai multe gospodării din acest sat.

”Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure. Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discuat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, a adăugat Păun.

Citește integral pe agentgreen.ro

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a anunțat miercuri că au fost demarate deja verificări în acest caz.

”La nivelul Gărzii de Mediu am declanșat o anchetă încă din 29 aprilie. Am luat toate hârtiile, le cercetăm. Avem echipa în teren care verifica ce a fost împușcat, ce trebuia să fie împușcat. Aceste documente vor merge probabil către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Să vedem dacă evaluarea e făcută corect sau incorect. Vrem să mergem înainte cu poliția română, să identificăm cazul, să vedem în ce condiții a fost împușcat exemplarul respectiv. Să vedem dacă documentele au fost întocmite corect. Vrem să vedem dacă declarațiile celor care au făcut sesizările privind pagubele făcute de ursoaică sunt reale. Categoric, se poate ajunge și la dosar penal, vrem să stopăm orice incident similar în viitor”, a declarat Berceanu la Antena 3.

La rândul său, ministrul mediului, Tanczos Barna, a spus că este ”extrem de complicat” să se stabilească exact ursul care a fost împușcat.

”Am demarat un control pentru a verifica ce s-a întâmplat acolo. Nu avem încă rezultatul controlului. Acolo sunt mai mulți urși problemă, așa rezultă din cererile depuse. Nu a fost aprobată decât o cerere. Oamenii continuă să reclamă probleme. Vin aproape zilnic solicitări din teritoriu, din mai multe zone. Analizăm, acolo unde dosarele sunt complete, se aprobă. Există o aprobare pentru un exemplar de urs. E extrem de complicat dacă într-un fond de vânătoare s-a văzut o dată că a intrat tot el a intrat și acela a fost extras. Acolo unde sunt mai multe cereri pot începe discuțiile dacă a fost aprobare pentru primul sau al doilea, sau al treilea urs”, a declarat Tanczos Barna la Digi 24.

Foto: Ursul Arthur împușcat / Sursa: Agent Green


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...