Umorist de la radioul public din Franța, despre Netanyahu: „nazist fără prepuț“. Ce a pățit apoi

Umorist de la radioul public din Franța, despre Netanyahu: „nazist fără prepuț“. Ce a pățit apoi

Umoristul Guillaume Meurice a primit un "avertisment" din partea conducerii radioului public Radio France, în urma unei scheci în care l-a comparat pe premierul israelian cu un "nazist fără prepuţ", informează AFP.

Umoristul Guillaume Meurice

"Am primit un avertisment şi îl voi contesta în justiţie", a declarat Guillaume Meurice, confirmând o informaţie publicată de Le Monde, scrie Agerpres.

La solicitarea AFP, Radio France a refuzat să comenteze.

În cauză a fost o remarcă polemică la adresa premierul israelian Benjamin Netanyahu în emisiunea lui Charline Vanhoenacker, difuzată duminică, 29 octombrie, pe France Inter, unul dintre posturile grupului.

Sugerând o idee de "costumaţie înfricoşătoare" pentru Halloween, Guillaume Meurice a menţionat o "costumaţie Netanyahu", respectiv "un fel de nazist, dar fără prepuţ".

Într-o scrisoare trimisă luni angajaţilor Radio France, consultată de AFP, directoarea grupului public Sibyle Veil a reiterat "datoria de responsabilitate a mass-media, în special a unora de serviciu public precum Radio France", în contextul tensiunilor generate de conflictul din Orientul Mijlociu.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a declarat duminică faptul că acţiunile antisemite au "explodat" în Franţa de la începutul conflictului, fiind înregistrate 1.040 de astfel de fapte.

"Această cerinţă de responsabilitate (...) se aplică fiecărui angajat al Radio France, inclusiv comedianţilor", a scris Veil, argumentând că "a face apel la discernământ nu înseamnă a împiedica libertatea de exprimare şi dreptul la caricatură - de care suntem foarte ataşaţi".

Umorul "nu are scopul de a adăuga divizare la divizare", a adăugat directoarea radioului public, potrivit căreia libertatea de exprimare trebuie să fie însoţită de "capacitatea de a recunoaşte, cu toată umilinţa, o eroare de apreciere".

Săptămâna trecută, autoritatea franceză de reglementare în domeniul audiovizualului (Arcom) a anunţat că a fost solicitată să analizeze secvenţa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”