Un afacerist rus cu legături la Kremlin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în Statele Unite

Un afacerist rus cu legături la Kremlin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în Statele Unite

Afaceristul Vladislav Kliuşin a fost condamnat joi la nouă ani de închisoare în Statele Unite pentru participarea la o schemă de tranzacţii mobiliare cu informaţii din interior, care a implicat piraterie informatică, relatează Reuters, potrivit Agerpres .

Vladislav Kliușin

Kliuşin, cunoscut pentru legăturile sale cu Kremlinul, deţine firma de tehnologie informatică M13 din Moscova, care colaborează cu Guvernul rus.

Condamnarea lui Kliușin a fost anunțată de o judecătoare din Boston, după ce un juriu a stabilit încă din februarie vinovăţia sa.

Probele din dosar arată că din 2018 până în 2020 hackerii ruşi au descărcat rapoarte încă nepublice despre veniturile a sute de companii, inclusiv Tesla şi Microsoft. Kliuşin şi alţii au utilizat aceste informaţii pentru tranzacţii la bursă, precizează Reuters.

Amploarea operaţiunilor ilegale a fost estimată la 93 de milioane de dolari. „Profiturile uriaşe ale acuzatului de faţă au venit din buzunarele altor investitori”, ceea ce „lezează în mod real pieţele americane”, a afirmat procurorul Seth Kosto, care a cerut o condamnare la 14 ani de închisoare.

Vladislav Kliuşin, 42 de ani, este unul din cei mai cunoscuţi ruşi aflaţi în detenţie în Statele Unite. Dosarul său a fost deschis înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar legăturile lui cu Kremlinul au preocupat de multă vreme autorităţile americane, notează sursa citată.

Întrebat dacă clientul său ar fi un candidat bun pentru un schimb de prizonieri între SUA şi Rusia, avocatul lui Kliuşin a răspuns că este posibil, dar nu are informaţii despre eventuale discuţii pe acest subiect.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat