Un aliat al președintelui Macron va fi judecat în Franța pentru deturnarea de fonduri publice

Un aliat al președintelui Macron va fi judecat în Franța pentru deturnarea de fonduri publice

Fostul candidat prezidenţial francez Francois Bayrou, în prezent aliat al preşedintelui Emmanuel Macron, va fi judecat împreună cu alţi zece politicieni acuzaţi de folosirea fondurilor Parlamentului European în vederea plăţii unor asistenţi care lucrau pentru partidele franceze Modem şi UDF.

Francois Bayrou, aliat al președintelui Macron FOTO: Facebook

Potrivit postului de radio public France Info, după ani de investigaţii (dezvăluirile datează din 2017), doi judecători au decis că Bayrou şi alţi zece acuzaţi - înalţi responsabili ai Modem - urmează să compară în faţa Tribunalului Corecţional la o dată ce rămâne de stabilit.

Atât partidul Modem (Mişcarea Democrată) cât şi UDF (Uniunea pentru Democraţie Franceză, absorbită de Modem) au fost inculpate în ianuarie 2022 pentru complicitate la deturnarea de fonduri publice.

Potrivit actului de acuzare, în perioada 2009-2014 ambele formaţiuni ar fi folosit fonduri ale Parlamentului European pentru a contracta asistenţi parlamentari, angajaţi oficial în această instituţie, dar care în realitate lucrau pentru partidele lor în Franţa, fără să desfăşoare activităţi legate de legislativul european.

Valoarea prejudiciului adus astfel Parlamentului European este de circa 1,4 milioane de euro.

Dezvăluirea acestui caz a tulburat începutul primului mandat al preşedintelui Emmanuel Macron. În 2017, la formarea primului său guvern, titularele Afacerilor Europene, Marielle de Sarnez, şi Apărării, Sylvie Goulard, au fost nevoite din cauza acestui scandal să demisioneze la numai o lună după numirea lor în guvern.

Totuşi, în decizia anunţată joi asupra lansării procesului, instanţa a apreciat că nu există probe suficiente pentru inculparea lui Sylvie Goulard. Marielle de Sarnez a decedat în anul 2021.

Pentru un caz similar este judecată şi formaţiunea de extremă-dreaptă Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) condusă de Marine Le Pen, cu un prejudiciu chiar şi mai mare rezultat în urma unei astfel de deturnări de fonduri europene, de circa 6,8 milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă