Un alpinist nepalez a murit pe muntele Everest

Un alpinist nepalez a murit pe muntele Everest

Un alpinist nepalez a murit în timp ce escalada muntele Everest, al cărui vârf îl cucerise de mai multe ori, au anunţat vineri organizatorii expediţiei din care făcea parte, potrivit AFP.

Ngimi Tenji Sherpa, în vârstă de 38 de ani, a fost găsit mort joi dimineaţă pe o potecă din apropierea zonei cunoscute sub numele de "terenul de fotbal", un loc relativ sigur de pe cascada de gheaţă Khumbu. Este primul deces al sezonului pe "Acoperişul lumii", porecla Everestului.

"Cadavrul său a fost coborât. Nu a fost niciun accident, primele constatări medicale sugerează o boală de mare altitudine", a declarat Pasang Tsering Sherpa, reprezentant al Beyul Adventures.

Ngimi Tenji Sherpa, care ducea echipamentul în tabără, a fost găsit aşezat, cu rucsacul în spate.

Aproximativ o treime dintre morţii de pe Everest sunt ghizi şi cărăuşi nepalezi, o cifră care reflectă riscul la care se expun sutele de alpinişti care vor să ajungă pe vârful de 8.848 de metri.

Cei mai mulţi dintre ei folosesc cel puţin un ghid, dar pentru fiecare expediţie, aceştia sunt cei care fac mai multe călătorii periculoase pentru a transporta corturile, mâncarea şi buteliile de oxigen în taberele aflate la mare altitudine.

Gazda a opt dintre cele mai înalte vârfuri din lume, Nepalul primeşte sute de aventurieri în timpul sezonului de primăvară, când temperaturile sunt blânde şi vânturile sunt în general calme.

Ţara şi-a redeschis vârfurile pentru alpinişti abia anul trecut, după ce pandemia de coronavirus a întrerupt ascensiunile în 2020. Guvernul nepalez a emis deja 689 de permise pentru acest sezon, dintre care 250 pentru Everest. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”