Un an de la invazia Ucrainei. Regele Charles al III-lea: „S-a împlinit un an de când poporul ucrainean suferă într-o manieră inimaginabilă“

Un an de la invazia Ucrainei. Regele Charles al III-lea: „S-a împlinit un an de când poporul ucrainean suferă într-o manieră inimaginabilă“

Mesajul regelui Charles al III-lea la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina marchează o renunţare excepţională la tradiţionala rezervă care este impusă suveranilor britanici în discursurile lor publice.

Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a denunţat vineri „suferinţele inutile“ provocate în Ucraina după „atacul de anvergură şi neprovocat“' pe care Rusia l-a declanşat în urmă cu un an, informează AFP.

"S-a împlinit un an de când poporul ucrainean suferă într-o manieră inimaginabilă de pe urma unui atac de anvergură şi neprovocat împotriva naţiunii sale", a declarat regele britanic într-un comunicat, publicat vineri pentru a marca împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse, conform Agerpres.

Regele Charles al III-lea s-a întâlnit recent cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia unei vizite întreprinse de acesta din urmă la Palatul Buckingham din Londra, pe 8 februarie. "Poporul ucrainean dă dovadă de un curaj şi de o rezistenţă remarcabile în faţa unei astfel de tragedii umane", în timpul căreia mii de oameni au fost ucişi sau răniţi, a adăugat suveranul britanic.

În mesajul său, regele Charles al III-lea a salutat solidaritatea Regatului Unit şi a aliaţilor săi faţă de Ucraina pe parcursul ultimului an şi s-a declarat "încurajat" după ce a văzut că aceste ţări "fac tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina în aceste vremuri dificile", informează BBC. "Omenirea a asistat îngrozită la toate aceste suferinţe inutile provocate ucrainenilor, iar cu mulţi dintre ei eu am avut plăcerea să mă întâlnesc aici în Marea Britanie, şi, într-adevăr, în întreaga lume, din România până în Canada", a adăugat monarhul britanic.

"Nu pot decât să sper că această revărsare de solidaritate din întreaga lume va aduce nu doar un ajutor practic, ci şi putere, care reiese din conştientizarea faptului că, împreună, suntem uniţi", a mai spus regele Charles al III-lea.

Conflictul armat , care a început după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, a făcut ca cel puţin 100.000 de soldaţi să fie ucişi sau răniţi în fiecare dintre cele două tabere, potrivit armatei americane.

De asemenea, mii de civili au murit şi peste 13 milioane de persoane au fugit din Ucraina sau au fost strămutate în alte regiuni ale ţării. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a lansat la rândul său un apel pentru pace între Rusia şi Ucraina, vineri, în ziua ce marchează împlinirea unui an de la declanşarea războiului.

"Trebuie să existe un viitor cu o pace dreaptă şi stabilă - şi o Ucraină liberă şi sigură -, precum şi începutul unui lung proces de vindecare şi reconciliere al unei generaţii", a declarat Justin Welby în emisiunea "Thought of the Day" difuzată de postul BBC Radio 4

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia