Un atac cibernetic împotriva unei centrale nucleare, posibil "înainte de cinci ani" (responsabil UE)

Un atac cibernetic împotriva unei centrale nucleare, posibil "înainte de cinci ani" (responsabil UE)

Preluarea controlului asupra unei centrale nucleare de către o mișcare jihadistă ar putea deveni realitate "înainte de cinci ani", a admis coordonatorul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului, Gilles de Kerchove, în timp ce securitatea siturilor nucleare belgiene este în centrul atenției după atacurile teroriste de marți, relatează AFP.

"Nu aș fi surprins ca, înainte de cinci ani, să existe încercări de a utiliza Internetul pentru atentate", inclusiv prin preluarea controlului "centrului de gestionare a unei centrale nucleare, a unui centru de control aerian sau al căilor ferate", a estimat el, într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.

"La un moment dat, va fi un tip" în cadrul grupării jihadiste Statul Islamic "cu doctorat în tehnologie și informație care va fi capabil să intre în sistem", a estimat el.

Miniaturizarea explozibililor, dar de asemenea cunoștințe avansate ale combatanților Statului Islamic în biotehnologie constituie amenințări reale pentru viitor, a avertizat responsabilul european, în opinia căruia ne-am putea trezi la un moment dat cu situația când un virus este dezvoltat "în bucătăria mamei".

Cu toatea acestea, Kerchove a estimat că Departamentul belgian al Apărării este "destul de bun" în materie de securitate cibernetică.

"Ei (belgienii) nu au, desigur, capacitățile de reacție ale francezilor, englezilor sau americanilor, dar în caz de atac cred că Departamentul Apărării este destul de bun", a mai spus el, precizând totuși că nu știe dacă "guvernul belgian" este "capabil să anticipeze și să rezolve atacuri majore".

Mass-media belgiene și internaționale au relatat vineri că o celulă teroristă bruxelleză responsabilă de atentatele de marți ar fi avut în intenție un atac cu o armă de război pe străzile Bruxellesului, de tipul atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris, și fabricarea unei "bombe murdare" radioactive. Aceste concluzii rezultă după ce s-a aflat că cei doi frați El Bakraoui, atentatori sinucigași, au efectuat o supraveghere video asupra unui "expert nuclear" belgian.

În urma atacurilor de la Bruxelles de marți, soldate cu 31 de morți , securitatea a fost consolidată la cele două centrale nucleare belgiene.

Suspiciunea a sporit după ce un agent de securitate de la o centrală nucleară a fost ucis joi seara în regiunea Charleroi, în sudul Belgiei, iar legitimația sa de acces la centrală a dispărut , potrivit publicației La Dernicre heure. AFP nu a reușit să obțină o confirmare oficială a acestei informații.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...