Un bărbat exonerat de asasinarea lui Malcolm X dă în judecată New York-ul şi cere despăgubiri de zeci de milioane de dolari

Un bărbat exonerat de asasinarea lui Malcolm X dă în judecată New York-ul şi cere despăgubiri de zeci de milioane de dolari

Muhammad Aziz a petrecut 20 de ani de închisoare pentru crimă, fiind eliberat condiţionat în 1985. Dar în 2021, procurorii au decis să anuleze condamnarea lui, după ce ar fi descoperit noi probe.

Aziz, în vârstă de 84 de ani, s-a decis acum să dea în judecată oraşul New York pentru urmărire penală abuzivă, refuzul drepturilor la un proces echitabil şi conduită necorespunzătoare a guvernului, conform BBC .

Un veteran al marinei americane, Aziz avea 26 de ani şi era tată a şase copii când a fost arestat pentru uciderea lui Malcolm X în 1965 la sala de bal Audubon din New York. Liderul drepturilor civile a fost împuşcat de trei bărbaţi înarmaţi în timp ce se pregătea să se adreseze mulţimii adunate acolo.

Aziz a fost arestat alături de Khalil Islam, care a executat 22 de ani de închisoare înainte de a fi eliberaat condiţionat, dar a murit în 2009.

Ambii bărbaţi erau membri ai Naţiunii Islamului, mişcarea religioasă din care Malcom X a ieşit în 1964. Ei au fost condamnaţi, chiar dacă lipseau probele fizice, declaraţiile martorilor erau contradictorii, iar cel de-al treilea bărbat care a luat parte la atac a mărturisit că cei doi erau nevinovaţi.

Talmadge Hayer - asasinul care a mărturisit că l-a ucis pe Malcom X, şi care a fost prins la faţa locului - a declarat la proces că Aziz şi Islam nu au fost implicaţi.

La sfârşitul anilor 1970, Hayer a semnat o declaraţie pe propria răspundere în care numea alţi patru bărbaţi despre care spunea că au fost implicaţi.

O revizuire a condamnărilor a fost lansată în 2020, după ce procurorii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Proiectului Innocence, un grup juridic non-profit care militează pentru persoanele despre care crede că au fost condamnate pe nedrept.

„Muhammad Aziz şi Khalil Islam au fost condamnaţi pe nedrept şi întemniţaţi timp de zeci de ani, ca urmare a unei conduite revoltătoare a guvernului şi a încălcării drepturilor lor constituţionale”, a declarat David Shanies, un avocat care îl reprezintă la proces.

„Justiţia amânată mult prea mult timp înseamnă dreptate refuzată. Aziz tocmai a împlinit 84 de ani, iar Islam a murit tragic înainte de a i se recunoaşte nevinovăţia”.

Anul trecut, fiicele lui Malcolm X au cerut ca ancheta să fie redeschisă, după descoperirea unor noi dovezi. Într-o scrisoare scrisă pe patul de moarte de un fost poliţist se spunea că la momentul crimei din 1965, poliţia din New York şi FBI-ul au conspirat în acest caz.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu