Un bărbat şi o femeie au incendiat un Coran în Suedia înainte de începerea Eurovision | VIDEO

Un bărbat şi o femeie au incendiat un Coran în Suedia înainte de începerea Eurovision | VIDEO

Un bărbat şi o femeie au incendiat vineri o copie a Coranului în oraşul suedez Malmö, cu o zi înainte de începerea festivităţilor legate de concurs muzical Eurovision, notează dpa, scrie AGERPRES.

Hartă Suedia FOTO: Pixabay

Un clip în care apar două persoane dând foc Coranului a fost transmis în direct pe platforma TikTok. De asemenea, a fost incendiat un drapel palestinian în timpul acţiunii care a avut loc în centrul oraşului Malmö, nu departe de cele două locuri în care se va desfăşura concursul Eurovision.

Poliţia suedeză a fost criticată că a permis arderea Coranului în proximitatea locului în care va avea loc un eveniment major cum este concursul muzical.

Arderi ale unor copii ale Coranului în Danemarca şi Suedia anul trecut au dus la reacţii de furie şi uneori proteste violente în ţări cu majoritate musulmană, dar în Suedia astfel de acţiuni intră sub incidenţa legislaţiei privind libertatea de exprimare şi sunt legale.

Timp de o săptămână începând de sâmbătă, în oraşul Suedez vor avea loc concerte şi petreceri, culminând cu marea finală de pe 11 mai. Un număr de peste 100.000 de vizitatori sunt aşteptaţi în Malmö pentru festivităţile care vor avea loc săptămâna viitoare.

Pe lângă evenimente muzicale, sunt anunţate mai multe acţiuni de protest în legătură cu războiul din Gaza, demonstraţii atât pro-palestiniene, cât şi pro-israeliene.

Consiliul de Securitate Naţională al Israelului a înăsprit avertismentele de călătorie pentru oraşul suedez, israelienii care plănuiesc o vizită la Malmö fiind sfătuiţi să îşi reconsidere planurile.

O serie de artişti suedezi au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision ca urmare a războiului din Gaza. Organizatorii au respins însă această cerere. Chiar dacă Israelul nu este o ţară europeană, are permisiunea să participe la Eurovision deoarece radiodifuziunea publică din Israel este membră a Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU).

Eurovision Song Contest este cel mai mare spectacol muzical din lume. După victoria cântăreţei de origine suedeză Loreen anul trecut, concursul are loc în Suedia anul acesta. Pe 7 şi 9 mai urmează aibă loc semifinalele în care 11 din cele 37 ţările participante urmează să fie eliminate, urmând ca la finală să participe reprezentanţii a 26 de ţări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?